Vyhledávání

Obyvatelstvo vs. území: tajemství 3G sítí odhaleno

23.09.2013 08:17

Když operátor řekne, že pokryl signálem 41 % českého obyvatelstva, znamená to pouhá 4 % území. Po letech jsme prolomili tabu kolem českých 3G sítí.
Když přijde řeč na 3G síť, operátoři rádi uvádí procento pokryté populace. To číslo je vyšší než v případě pokrytého území, takže to vypadá lépe. Procento pokrytého území jsme z operátorů za celé roky nedostali, vloni jsme to několikrát zkoušeli u ČTÚ a ani tam se nepovedlo. Až dnes se v rozsáhlé Zprávě o vývoji trhu elektronických komunikací objevila jedna zajímavá tabulka…
Už chápete, proč bylo tak těžké dostat se k těmto číslům? Protože mnohem lépe vypadá, že 3G síť pokrývá 41 % obyvatelstva, než kdybyste měli v médiích číst, že operátor pokryl 4 % území republiky. Na druhou stranu, téměř polovina pokrytého území u T-Mobilu na konci roku 2012, je relativně pěkný údaj. Hádám, že mimo 3G signál T-Mobilu se ocitnete jen výjimečně (tedy pokud nepracujete jako dřevorubec, nebo nebydlíte kdesi na samotě). Příjemným překvapením je Vodafone, který v roce 2011 v šíření své mladé 3G sítě dokonce překonal Telefóniku a její nejstarší českou 3G síť.

Zdroj: https://www.mobilmania.cz/clanky/obyvatelstvo-vs-uzemi-tajemstvi-3g-siti-odhaleno/sc-3-a-1324835/default.aspx