Vyhledávání

Obyčejné mobily končí, Češi si kupují už jen ty chytré

26.04.2013 09:31

Češi zanevřeli na obyčejné mobilní telefony a kupují už jen ty chytré. Chtějí mít stále po ruce nejen internet, ale i další užitečné aplikace, což jim tyto přístroje s operačním systémem umožňují.
„Podíl smartphonů na celkových prodejích mobilních telefonů tvoří aktuálně asi 80 procent,“ řekl Právu mluvčí T-Mobile Lukáš Hrabal. Zájem o tyto přístroje roste i u O2. „Jejich podíl na prodejích představoval koncem roku 71 procent proti 56 procentům v roce 2011,“ řekl Právu Ctibor Jappel z tiskového oddělení O2.
S tímto vývojem souvisí i trend rostoucího zájmu o internet v mobilu. Ostatně po zveřejnění nových tarifů všech mobilních operátorů během posledních několika dní, které konečně srovnaly ceny se zahraničím, je jasné, že operátoři nyní vidí hlavní zdroj svých příjmů právě v mobilních datech.
„Letos v lednu si tarify s internetem v mobilu pořizovalo 1,4krát více nových zákazníků než před rokem,“ uvedl Jappel. U T-Mobile došlo od roku 2010 k navýšení spotřeby dat o více než 600 procent, k nárůstu počtu uživatelů dat o 400 procent a k nárůstu průměrné spotřeby dat na uživatele o 500 procent.
Průměrná spotřeba dat tedy rychle roste. „Průměrná spotřeba aktivních zákazníků je 160 MB měsíčně, většina lidí se vejde do 150 MB,“ řekl Právu Hrabal.

Zdroj: https://www.novinky.cz/finance/299853-obycejne-mobily-konci-cesi-si-kupuji-uz-jen-ty-chytre.html