Vyhledávání

O2 navyšuje FUP, ale za limitem skrouhne rychlost

16.01.2014 10:38

FUP limity nemá rád nikdo, data pak razantně zpomalují. O2 nabízí bezkonkurenční rychlost 200 kb/s i po jeho překročení. S tím ale bude brzy amen.
Před několika dny jsme informovali, že O2 od 15. ledna navyšuje FUP u datových tarifů bez navýšení ceny. V závislosti na tarifu může jít o slušnou porci až 500 MB navíc. Zároveň jsme psali, že pokud jste se u operátora v „revolučním poblouznění“ upsali, můžete elegantně vybruslit, jelikož mění podmínky a dává možnost výpovědi bez sankce. Tyto změny jsou z větší části vynuceny tzv. husákovou novelou, ale jelikož O2 dává zákazníkům možnost smlouvu beztrestně vypovědět, tušili jsme, že někde bude zakopaný pes. Vlastně tam být musel, jelikož Vodafone ani T-Mobile tak velkorysí nejsou.
Ostatně v odůvodnění, které O2 zákazníkům předkládá, se říká, že krom změn vyplývajících ze zákona dochází k v podmínkách ještě k nějakým dalším změnám. Ty si ale milý zákazníku dohledej sám, pokud máš zájem… Několik našich čtenářů si jedné takové změny všimlo: po překročení FUP už vám data neposviští 200 kb/s, ale jen 64 kb/s na downloadu a poloviční rychlostí na uploadu.
Výše uvedené tvrzení neplatí zcela univerzálně, jelikož je třeba rozlišovat, jaká data přenášíte (viz rozdělení zón níže), zato bude platit pro nejpočetnější skupinu zákazníků. Oním budoucím časem je míněna sobota 8. února 2014, kdy se změny projeví v praxi.
Konkrétní příklad si můžeme uvést na zákazníkovi, který využívá tarif Free CZ. Ten má od dnešního dne k dispozici datový balíček s FUP 1,5 GB (namísto 1 GB) a až do 7. února může po jeho vyčerpání prohlížet web a e-mail rychlostí 200 kb/s, což je úplně nejlepší kombinace jakou seženete.

Zdroj: https://www.mobilmania.cz/clanky/o2-navysuje-fup-ale-za-limitem-skrouhne-rychlost/sc-3-a-1325841/default.aspx