Vyhledávání

Nový operátor COOP Mobil: Vodafone sám sobě virtuálem

04.11.2013 10:10

Na provozování nového virtuála COOP Mobil se podílí tři subjekty: skupina COOP, firma MATERNA Communications a Vodafone. Nicméně vlastníkem COOP Mobil s.r.o. je pouze Vodafone.
Minulý pátek, 1. listopadu 2013, vstoupil na náš mobilní trh další virtuální operátor: COOP Mobil. Jeho příchod již počátkem září avizoval ten, jeho značku ponese: tedy skupina COOP, prezentující se jako „tradiční a ryze český prodejce potravin“. A již tehdy bylo deklarováno, že na vzniku nového virtuála budou spolupracovat tři subjekty: kromě samotné skupiny COOP i telekomunikační společnost MATERNA Telecommunications, a konečně český Vodafone.
Role jednotlivých subjektů se dala dopředu odhadnout: skupina COOP poskytne značku, postará se o marketing i prodej, a možná i nějak prováže telekomunikační služby s nákupem ve svých prodejnách, skrze systém slev či bonusů. U společnosti MATERNA Communications se dalo dopředu očekávat, že se postará o technickou stránku věci, neboli o provoz samotného virtuála (nad rámec toho, co zajistí hostující operátor). Zkušenosti s rolí MVNO či MVNE již má – přinejmenším z Německa. No a Vodafone? V jeho síti přeci bude nový virtuál hostovat.
Pokud se ale podíváme do Obchodního rejstříku, najdeme zde zajímavou věc: vlastníkem nového virtuála, formálně s.r.o. jménem COOP Mobil (která je dle Všeobecných podmínek poskytovatele služby), není ani skupina COOP, ani společnost Materna. Stejně tak není jejím vlastníkem ani žádný společný podnik mezi více subjekty – ale rovnou samotný Vodafone.

Zdroj: https://www.lupa.cz/clanky/novy-operator-coop-mobil-vodafone-sam-sobe-virtualem/