Vyhledávání

Nesrozumitelné smlouvy operátorů mají skončit. ČTÚ s nimi zahájí správní řízení

01.11.2013 13:58

Složité a nepřehledné smlouvy mobilních operátorů kritizuje Český telekomunikační úřad. Nyní proto vůči nim zahájí správní řízení. Nejvyšší sankce za nedostatky ve smluvních podmínkách můžou dosáhnout až deseti milionů korun.
Český telekomunikační úřad zahájí s mobilními operátory správní řízení kvůli nedostatkům ve smluvních podmínkách. Maximální možná sankce se může vyšplhat až na deset milionů korun, ale v tomto případě bude zřejmě nižší. Vyplývá to z informací úřadu.
"Různě závažná porušení zákona byla shledána ve smluvních podmínkách všech tří mobilních operátorů. Dá se tedy očekávat, že správní řízení bude zahájeno s více subjekty. Předtím než ČTÚ tato řízení zahájí, však nebude okruh jejich účastníků blíže vymezovat," řekl mluvčí úřadu Martin Drtina.
Sankce v případech, kdy operátor ve svých smlouvách a smluvních podmínkách neuvádí všechny zákonné náležitosti, může ČTÚ udělovat od letošního srpna. Po kontrole u provozovatelů mobilních sítí začal úřad prověřovat smlouvy alternativních a virtuálních operátorů.
Smlouvy jsou podle ČTÚ nesrozumitelné a složité. Regulátor na nedostatky operátory upozornil již v únoru, ti je ale zcela neodstranili.
Smluvní dokumentace mobilních firem je podle ČTÚ zbytečně rozsáhlá. Obsahuje neurčité odkazy na celé smluvní dokumenty, případně pouze na internetové stránky operátora, a deklarovaná struktura účastnické smlouvy se ne vždy shoduje s jejím skutečným stavem.

Zdroj: https://byznys.ihned.cz/zpravodajstvi-cesko/c1-61124170-nesrozumitelne-smlouvy-maji-skoncit-ctu-spravni-rizeni