Vyhledávání

Neomezený tarif? Mobilní revoluce zapomněla na data a mobilní internet. Proč?

15.04.2013 08:38

"Neomezené volání a SMS jsou v současnosti totéž, jako vylepšovat ve 21. století psací stroj!"

Neomezené tarify a mobilní revoluce

Ve čtvrtek nabídlo O2 neomezný tarif Free, který zahrnoval jak neomezené volání, tak neomezené SMS za lákavých 749,- Kč a podle médií tam začala "mobilní revoluce". Nebudeme rýpat a hledat, kde všude se stala chyba a vrtat se v tom, jak by měla mobilní revoluce "správně" vypadat, protože to skutečně revoluce byla a je. To, že mohou být mobilní služby ještě levnější je samozřejmě dané, nicméně tak velké snížení cen nezažil mobilní trh ani s nástupem první vlny konkurence (Eurotel vs. Paegas, Eurotel a Paegas vs. Oskar). Zvláštní bylo, že v okamžiku, kdy O2 nasadilo nové neomezené tarify, konkurence neměla nic v ruce. Vodafone a T-Mobile sice ceny během dvou dní dorovnali, ale stylem, který příliš suverénně nevypadal. Krokem O2 byli evidentně překvapeni nejen zákazníci, ale i zbývající dva konkureční operátoři. Vodafone méně a T-Mobile více prostě takový krok od konkurence nečekali.

Neomezené volání a SMS neřeší mobilní data a internet v mobilu

Virtuální operátor NET si žije svým skutečně virtuálním životem. Přípravy na skutečný start řeší Virtuální operátor NET především monitoringem cen a trhu. Krok O2 překvapil, nicméně šok vypadá trochu jnak. Pokud se podíváte na další příspěvky zde na blogu zjistíte, že O2 a po něm i Vodafone a T-Mobile nabídli to, co si vzal Virtuální operátor NET za své ještě před tím, než vůbec věděl, čí služby bude nabízet a přeprodávat. Neomezené hovory a SMS jsou sice, v rozporu s deklamací výše ("Neomezené volání a SMS jsou v současnosti totéž, jako vylepšovat ve 21. století psací stroj!") stále hodně zajímavé, nicméně my vidíme budoucnost mobilní komunikace jinde. Internet v mobilu a mobilní data jsou služby, které celkem výrazně vytlačují hlasové služby už nyní. A ani mobilní internet, ani data v mobilu se žádné výrazné slevy nedočkaly.

Virtuální operátor NET a levnější mobilní služby

Každý virtuál si bude moci dovolit nabídnout pouze takové mobilní služby, které mu dovolí velkoobchodní ceník jeho dodavatele. Levnější budou i proti cenám "mobilní revoluce". Tím nebude nikdo jiný, než klasický mobilní operátor, tedy buďto T-Mobile, Vodafone nebo telefónica O2. A jak je vidět, bude těžké dosáhnout výrazné slevy na mobilní internet a data, pokud si to stávající oligopol nebude přát. Virtuální operátor NET přitom pořád ladí služby a ceny pro neomezený tarif. Co nám ale chybí je velkoobchodní ceník, ze kterého by se dalo čerpat. Stávající ceník vzal minulý čtvrtek za své a nové velkoobchodní ceny zatím nemáme. Nicméně neomezená data a neomezený mobilní internet byly výrazně ohroženy. Jistě je snad jen to, že neomezený tarif pro volání a SMS bude výrazně levnější, než 749,- Kč!