Vyhledávání

Není signál. Podnikatelé se potýkají s mizerným 3G pokrytím. Bude lépe?

29.09.2013 18:42

Bezstarostné surfování po internetu na mobilních přístrojích znají Češi jen z reklamy. Špatné pokrytí 3G signálem se už dramaticky nezlepší. Nadějí na opravdu prospěšné využívání mobilního internetu bude až síť čtvrté generace, která zatím nepokrývá ani jediné procento území státu. Teprve ta odstartuje v Česku skutečnou mobilitu v podnikání.
Když majitel obchodu s jízdními koly Josef Brož vyráží na dovolenou, většinou zjišťuje, zda je v hotelu dostupná wi-fi síť. Chce si čas od času vyřídit pracovní poštu nebo zkontrolovat, zda odešly důležité platby. Letos poprvé se při cestě do Orlických hor spolehl na mobilní připojení, které si před několika měsíci objednal právě pro podobné příležitosti.
„Zatím jsem ho využíval spíše v rámci firmy, když jsem se potřeboval připojit mimo kancelář, tedy v dílně. Až během dovolené jsem zjistil, jak velký problém je využívat mobilní internet, pokud je člověk skutečně mobilní. Odeslat jednoduchou textovou přílohu se ukázalo jako neřešitelný problém. Nakonec jsem musel odjet do města a vyhledat restauraci s wi-fi připojením,“ popisuje podnikatel svoji zkušenost.
Reklamou operátorů, v níž se rozesmátí zákazníci připojují s notebookem nebo tabletem k mobilnímu internetu před horskou roubenkou nebo uprostřed lesů, se nechala zlákat řada zákazníků. Realita je o dost skromnější. Vodafone pokrývá signálem 3G jen 26 procent území státu, O2 31,8 procenta a i nejlepší, tedy T-Mobile se svými 48,4 procenty, nechávají více než polovinu země bez pokrytí rychlým internetem.
Pro české podnikatele to není dobrá zpráva. Slabé pokrytí pro ně představuje velkou konkurenční nevýhodu v porovnání s firmami na západ od našich hranic. „Mobilita je trendem této dekády a obrovskou příležitostí pro nové služby a pracovní místa.
V soutěži o investice je infrastruktura základním kritériem,“ upozorňuje Patrik Horný, partner v oddělení transformací poradenské společnosti PwC a pokračuje: „Nedokonalé pokrytí sítí 3G v čase, kdy jinde je již v rozběhu síť čtvrté generace LTE, je fatální. Tuzemské firmy potřebují pracovat s velkými objemy dat a rychle komunikovat, možná ještě víc než jezdit po dálnicích. Je tady riziko, že propásneme obrovskou šanci, protože přírůstek produktivity prostřednictvím rychlé komunikace můžou konkurenti za hranicemi využít líp.“

Zdroj: https://euro.e15.cz/profit/neni-signal-podnikatele-se-potykaji-s-mizernym-3g-pokrytim-bude-lepe-1024470