Vyhledávání

Nenechte se napálit na dovolené. S vhodným tarifem hodně ušetříte

10.07.2013 18:15

Čeští turisté tráví dovolené převážně v zemích EU. Je přitom jedno, zda jsou v Itálii, Španělsku, Francii či Chorvatsku. Bez ohledu na destinaci v nich platí stejné ceny roamingu. Avšak například v Egyptě, Thajsku či Malajsii se dají výběrem vhodného tarifu ušetřit nemalé finanční prostředky.
Vstupem Chorvatska do Evropské unie se pro české turisty, co se cen za roamingové telekomunikační služby týče, nic nemění. Tuzemští operátoři tuto oblíbenou letní destinaci totiž již dříve řadili po bok unijních států do prvních zón.
Nejvýhodnějšími tarify pro cestování po zemích Evropské unie by měly být ty, které zohledňují nařízení EU. Avšak záleží na další nabídce daného operátora a především na rozsahu využití služeb. Zcela bez starostí jsou zákazníci T-Mobilu, jehož roamingovou nabídku tvoří pouze jediný tarif. Přehled aktuálních roamingových cen najdete v tomto článku.
V následující tabulce jsme zvolili modelovou situaci, kdy zákazník ze zemí EU uskuteční desetiminutový hovor, hovor stejné délky přijme a k tomu odešle 10 SMS. Již na této modelové situaci je patrné, že tarify zohledňující ceny nařízené EU nejsou tou nejvýhodnější volbou. Mají však oproti jiným tarifům výhodnější tarifikaci: u odchozích hovorů 30+1, u příchozích pak sekundovou.

Zdroj: https://mobil.idnes.cz/roaming-v-eu-a-ve-svete-06b-/mobilni-operatori.aspx?c=A130628_111916_mobilni-operatori_jm