Vyhledávání

Nejrychlejší mobilní internet LTE startuje v Praze. Ale má zásadní nedostatky

15.05.2013 11:11

Se sítí čtvrté generace přichází jako první operátor Telefónica. LTE zatím bude možné zachytit jen v centru Prahy. Navíc jsou problémy se speciálními SIM kartami - nepodporují volání, tedy nejdůležitější funkci mobilu.
Od středy mohou Češi v ostrém provozu využívat nejrychlejší mobilní připojení technologie LTE. Se službou, kterou poskytuje největší česká telekomunikační firma Telefónica, jsou však spojena dvě velká omezení.
Prvním z nich je pokrytí. Rychlé připojení s teoretickým limitem 75 MB za sekundu je nyní dostupný jen v centru Prahy. To se však bude postupně zlepšovat a do podzimu bude pokryto celé hlavní město včetně ruzyňského letiště.
Druhým zásadním limitem je, že LTE v podání Telefóniky nemohou využívat majitelé chytrých telefonů, tedy zákazníků, kteří rychlé připojení v terénu potřebují nejvíce. Zatím totiž nelze použít jednu SIM kartu jak pro LTE datové připojení, tak pro hlasové služby.
Zájemci o rychlý internet si musí objednat speciální SIM kartu a tu využívat v LTE modemu či tabletech uzpůsobených pro tento standard. Těch je však na trhu zatím málo.
Pokud SIM kartu vloží do mobilu, který podporuje tuto specifikaci LTE , musí oželet jeho nejdůležitější funkci - volání.

Zdroj: https://byznys.ihned.cz/zpravodajstvi-cesko/c1-59879140-nejrychlejsi-mobilni-internet-lte-startuje-v-praze-ale-ma-zasadni-nedostatky