Vyhledávání

Najednou to jde. Proč Vodafone míří s LTE na vesnice

03.11.2013 20:06

Operátoři nám tvrdili, že LTE na současných frekvencích spustit nelze. Proč je to najednou jinak? Nebo Vodafone chystá pouhé provizorium a vyhlíží aukci?
Tuzemský Vodafone oznámil, že do konce příštího roku pokryje 93 % populace (80 % území) ČR rychlým internetem. Učiní tak nehledě na výsledky chystané aukce kmitočtů, chystá se totiž využít současné pásmo 900 MHz a aukčních 800 MHz k tomu prozatím nepotřebuje. Tento fakt poněkud vyvrací dřívější argumenty zdejších operátorů, že „devítistovku“ nelze pro rychlá data naplno využít.
Cílem Vodafonu je pokrýt malá města a venkov, do roka chce Vodafone pokrýt 93 procent populace, využije při tom stávající frekvence.
Ohlášené plány s takzvaným Turbo Internetem dost možná naznačují, že Vodafone nemusí v aukci kmitočtů uspět tak, jak by si představoval a pro pokrytí země rychlým datovým signálem musí hledat jiné cesty. Konkurence v aukci bude i díky (ne)přímé účastí PPF zřejmě tvrdá a je pravděpodobné, že Vodafone nebude mít na dražbu peníze. Operátor toto samozřejmě nekomentuje.
Červený operátor zvolil zajímavou taktiku – své LTE totiž nejdříve nebude zavádět ve velkých městech, ale zaměří se především na řídce osídlené a venkovské oblasti. „Konkurence má tendence neustále modernizovat a posilovat města, my chceme rychlý mobilní internet přenést také do venkovských oblastí,“ okomentovala situaci na setkání s novináři viceprezidentka Vodafonu pro technologie Tanja Richter.

Zdroj: https://www.mobilmania.cz/clanky/najednou-to-jde-proc-vodafone-miri-s-lte-na-vesnice/sc-3-a-1325251/default.aspx