Vyhledávání

Nahlédli jsme do zázemí virtuálního operátora

10.07.2013 18:42

Jak vlastně funguje virtuální operátor? Podobně jako ten klasický. Jen je všechno mnohem menší, včetně provozu, počtu zaměstnanců i zákazníků.
Definice virtuálního operátora je jednoduchá. Jedná se o subjekt, který využívá existující sítě klasického operátora a v ní poskytuje vlastní nabídku mobilních služeb. V současnosti na českém trhu funguje nebo se k zahájení provozu připravuje zhruba dvacítka virtuálních operátorů. Jak ale vlastně takový virtuál funguje? Je to běžná firma jako každá jiná, nebo je virtuální prakticky všechno a k obsloužení provozu stačí pár lidí?
To hodně záleží na tom, jestli je firma skutečným virtuálním operátorem (tzv. MVNO), anebo jen přeprodává služby velkého operátora, případně jiného virtuála (tzv. Brand Reseller). V druhém případě opravdu stačí, aby se projektu věnovalo jen několik lidí. My jsme ale navštívili pobočku jednoho z řádných virtuálů, operátora 99mobile. Provozovatelem je brněnská společnost Maxprogres, která v telekomunikacích podniká už více než 15 let. Dosud se ale soustřeďovala na infrastrukturu, hosting a poskytování pevného připojení. Služby mobilního operátora jsou pro ni tak trochu krokem na neprobádané území.
99mobile je operátorem, který působí v mobilní síti T-Mobile a do této sítě se napojuje přes společnost GTS Czech. To je mezičlánek (tzv. MVNE), který v podstatě zpřístupňuje síť velkého operátora menším subjektům a z této činnosti si poté bere určitou část provize. Její výše je součástí obchodního tajemství a pro různé subjekty může být různá. Zásadní výhodou pro menší firmy pak je, že MVNE dokáže svou infrastrukturou zajistit prakticky celý provoz a virtuál se může soustředit na činnosti kolem zákaznické báze.
To ale není případ 99mobile, který má díky dlouholetému působení v oblasti slaboproudu a optiky z velké části vlastní infrastrukturu a tu od GTS Czech využívá prakticky jako zálohu. Takové řešení samozřejmě představuje výhodu v případě různých poruch a výpadků. Operátor 99mobile by byl dokonce technicky schopen přímého napojení na T-Mobile bez účasti MVNE, ale firma z obchodních důvodů a kvůli synergiím s dalšími svými aktivitami zvolila způsob přes „zpřístupňovatele“.

Zdroj: https://www.mobilmania.cz/clanky/nahledli-jsme-do-zazemi-virtualniho-operatora/sc-3-a-1324166/default.aspx