Vyhledávání

Může virtuální operátor porazit Facebook a jeho bezplatné volání?

18.01.2013 10:47

Facebook testuje volání zdarma

Hlasové služby, tedy volání, v těchto dnech testuje v USA Facebook. Ve své podstatě to není nic, co by uživatelé internetu neznali už víc než deset let. Volání přes internet je jen o málo mladší než internetová komunikace pomocí různých IRC, MIRC a dalších komunikačních programů a aplikací, které využívají celosvětovou síť ke vzájemné komunikaci mezi jejími uživateli. Dnes vyšel na iDnes článek o tom, že se mají operátoři Facebooku bát. Proč by ale měl chtít Facebook zničit mobilní operátory, když je na jejich datových službách závislý, neboť bez mobilního internetu by Facebook nebyl v každém smartphonu. Respektive smartphony by nebyly, kdyby nexxistoval mobilní internet. Na nás je ale rozhodnutí, zda Facebook není příliš velká konkurence, kterou virtuální operátor svými tarify nemůže porazit?

Virtuální operátor a mobilní internet

Faktem je, že pokud chtějí stávající operátoři souboj o volání s takovým hráčem, jakým je Facebook, ustát, musí včas reagoval. Protože se ale jedná o korporace, kde pravá ruka neví, co dělá levá, je vysoce pravděpodobné, že nástup Facebooku ustojí jenom ti nejsilnější a to nikoliv z vlastní vůle, ale díky kapitálu, kterým disponují. Ty slabší, kteří nevydrží, Facebook nebo jiná konkurence pravděpodobně pohltí. A jakou mají tedy stávající operátoři páku na Facobook? Mají přestat budovat vysokorychlostní sítě pro mobilní internet? To nikdo z nich neudělá. Nicméně budou muset důsledně oddělit datové tarify a ostatní služby. Rovněž pak správně nastavené FUP bude fakticky imitovat různé klasické tarify a jejich volné minuty. A to je cesta, kterou může ustát i Virtuální operátor NET (pokud se nám tedy podaří vyjednat podmínky pro poskytování služeb).

Zpoplatněné datové tarify, SMS a volání zdarma

Datové služby a tarify původně tvořily jenom doplněk pro klasické tarify, jejichž doménou bylo umožnit volání a posílání SMS. Situace se ale náhle mění a tyto služby vytlačuje mobilní internet jehož rozmach s sebou přineslo rozšíření a dostupnost smartphonů a samozřejmě vysokorychlostí připojení k internetu kdekoliv na území (pochopitelně nejen) České republiky. Přesně to bude i naše výchozí pozice při vyjednávání spolupráce projektu Virtuální operátor NET se stávajícími operátory. Volání a SMS zdarma a zpoplatněné datové služby a mobilní internet pomocí limitovaného FUP je způsob, kterým sice stávající operátoři Facebook neporazí, ale na druhou stranu na jeho aplikaci pro volání zdarma vydělají.