Vyhledávání

Mobilní operátoři vyhání ze svých sítí "šedé" poskytovatele služeb. Jsou jich desítky

09.12.2013 08:57

Čeští mobilní operátoři přestávají tolerovat firmy, které nezákonně přeprodávají jejich služby. Minulý týden dokonce Telefónica odpojila 1500 lidí, kteří si kupovali tarify od jednoho z takzvaných šedých operátorů. Nahradit je mají v budoucnu legální virtuálové.
Byznys takzvaných šedých operátorů začal být Telefónice, Vodafonu a T-Mobilu na obtíž. Snaží se systematicky vytlačovat ze svých sítí desítky firem, které nelegálně vydělávají na předprodávaní jejich služeb.
Na tento trend upozornil případ z minulého týdne, kdy Telefónica odpojila ze své sítě 1500 SIM karet lidí, kterým poskytovala tarify společnost Aspekt Invest – vedená u Telefóniky jako firemní zákazník s paušálem. Ovšem oficiálně má Aspekt Invest jen několik zaměstnanců a je tedy pravděpodobné, že v síti Telefóniky provozoval vlastní byznys.
Tři hlavní operátoři přitom podobné firmy dlouho tolerovali. Díky “šedivkám“ získávali nepřímo nové zákazníky, o něž by jinak museli soupeřit s konkurencí. A nezabývali se tím, že za použití jejich sítí někdo další vydělává.
"Ta tolerance už neplatí. Zejména kvůli loňskému nástupu virtuálů, kteří v podstatě legalizují to, co dělají šedí operátoři. Důvodem je i to, že standardní operátoři přinesli sjednocené tarify a je pro ně výhodnější mít zákazníka přímo u sebe," vysvětluje analytik Milan Vaníček ze společnosti Atlantik.
Počet šedých operátorů stoupal s počtem firemních zákazníků, za něž se často tito podnikatelé schovávali. Byť je zřejmé, že služby neprodávali zdaleka jen svým zaměstnancům. "Drzost i velikost újmy v čase roste a problém se tak zvětšuje. K otázce škody se ale vyjadřovat nebudeme," říká mluvčí Vodafonu Markéta Kuklová.
Ani další dva velcí operátoři nechtějí prozradit, jaké jim činnost "šedivek" způsobila škody. Tvrdí, že se taková újma dá jen obtížně spočítat. "Vnímáme to spíše jako hrozbu pro koncové uživatele a nechceme, aby takové jednání poškozovalo dobré jméno společnosti," podotýká Martina Kemrová z T-Mobilu.
Telefónica, Vodafone a T-Mobile vyjednávají s desítkami šedých operátorů, kteří v jejich sítích působí. Snaží o zpětné převzetí jejich "firemních" čísel. A bez velkého humbuku ukončit dnes už nežádoucí synergii. Jenže šedí operátoři svůj byznys často prodat nechtějí.
"V případě podezření na přeprodej služeb zastavujeme aktivace nových SIM karet a snažíme s firmou domluvit na narovnání smluvního vztahu tak, aby své aktivity zastavila nebo převedla na oficiální velkoobchodní smlouvu," popisuje mluvčí KMobil. Volání. Ilustrační foto.emrová.
Když T-Mobile nepravost prokáže, může podle smlouvy udělit pokutu až milion korun a se šedým operátorem kontrakt ukončit. V takovém případě na to doplatí samotní zákazníci, které šedý operátor nijak nechrání a o službu přijdou.
Často prý lidé ani netuší, že své číslo nemají pod kontrolou.
"Šedý operátor může libovolně měnit nastavení služeb na těchto číslech, odprodat jiné firmě nebo ho bez vědomí uživatele přenést do sítě jiného operátora," upozorňuje Ctibor Jappel z tiskového oddělení Telefóniky.
Právě Telefónica zvolila proti šedým operátorům nejrazantnější postup. Na začátku minulého týdne odpojila 1500 čísel vedených pod Aspekt Investem. Kvůli tomuto kroku se však dostala do křížku s Českým telekomunikačním úřadem. Jeho lidé proti postupu Telefóniky vydali předběžné opatření.
Poté, co operátor tyto klienty ani po urgenci úřadu nepřipojil, podal na něj ČTÚ trestní oznámení a udělil mu správní pokutu. Ve středu začala Telefónika klienty šedého operátora znovu zapojovat. Největší český telefonní operátor už dříve odpojil SIM karty firem LeeToo a 4Call, u které svůj postup zdůvodnil nezaplacenými fakturami.
"Vždy tak však činíme s ohledem na to, abychom nepoškodili koncové zákazníky. Proto jim nabízíme převedení karet přímo na sebe - zpravidla za zvýhodněných podmínek. Zákazníci tím získají plnou kontrolu nad svými čísly," tvrdí Ctibor Jappel z Telefóniky.

Zdroj: https://byznys.ihned.cz/zpravodajstvi-cesko/c1-61412410-mobilni-operatori-vyhani-ze-svych-siti-sede-poskytovatele-sluzeb-jsou-jich-desitky