Vyhledávání

Mobilní operátoři se poperou o Evropu. Potřebujeme konkurenci, říká Kroesová

12.05.2014 09:40

Evropský telekomunikační trh se spojuje. Mobilní operátoři fúzují a jejich počet na národních trzích se snižuje. Velké skupiny ale nesmí vytlačit menší hráče, je třeba konkurenceschopnost, říká v rozhovoru pro HN viceprezidentka Evropské komise Neelie Kroesová.
Telekomunikační společnosti by měly vzájemně soutěžit napříč celou EU ve prospěch nižších cen pro zákazníky. Jednotný unijní trh si ale nesmí rozdělit jen několik velkých skupin, jako třeba ve Spojených státech, a vytlačit z něj menší hráče.
Tak popisuje v exkluzivním rozhovoru pro HN záměry Evropské komise její viceprezidentka odpovědná za digitální agendu Neelie Kroesová.
Na evropském trhu bude podle ní v budoucnu působit několik velkých, globálních hráčů. "Velmi ale potřebujeme i menší operátory. Je nutné mít více soutěžitelů, aby byla zajištěna vyšší konkurence v odvětví," říká Kroesová.
Kritizuje přitom dnešní roztříštěnost odvětví na 28 národních trhů, která se nelíbí ani telekomunikačním firmám. Ty v současnosti kvůli dlouhodobě klesajícím příjmům a zároveň potřebě miliardových investic do nových sítí fúzují například ve Francii a v Německu.
Snižuje se tak počet operátorů na národních trzích a kvůli obavám z menší konkurence byla Evropská unie k jejich spojování dosud obezřetná. Čeká se, zda fúze vůbec schválí.
Změnu má ale přinést právě spojování telekomunikačního trhu v celé Evropě i díky plánovanému zrušení roamingu od roku 2015. A to přesto, že zatím nepůjde používat přímo služby třeba britského operátora v Česku.
Jeden z favoritů letošních evropských voleb, bývalý lucemburský premiér Jean-Claude Juncker, je navíc snahám firem nakloněn.
"Pokud chceme po operátorech, aby nabízeli sítě a služby na celoevropské úrovni, měli bychom se tak dívat i na jejich spojování," řekl listu Financial Times.

Zdroj: https://byznys.ihned.cz/zpravodajstvi-evropa/c1-62153360-mobilni-operatori-se-poperou-o-evropu