Vyhledávání

Mobilní aukce podruhé: Zájemci se mohou hlásit do srpna, čtvrtý operátor bude ve výhodě

25.06.2013 08:34

Telekomunikační úřad nevyhověl námitkám stávajících operátorů a vyčlenil třetinu kmitočtů v nejlukrativnějším pásmu pro čtvrtého operátora. Hlavní slovo teď bude mít Brusel.
Český telekomunikační úřad chce novou aukci kmitočtů v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz pro rychlé mobilní sítě LTE zahájit do konce července. Zájemci o účast se budou moci hlásit do konce srpna a vlastní dražba kmitočtů začne na začátku listopadu. Vyplývá to z předběžného harmonogramu úřadu.
ČTÚ v pondělí zveřejnil vypořádání připomínek k návrhu podmínek aukce. Ta navazuje na předchozí nepodařenou soutěž, která se neúměrně protahovala a nabízená cena přes 20 miliard Kč se vymkla ekonomické realitě. Na přípravě vypořádání úřad spolupracoval s poradenskými společnostmi Grant Thornton Advisors a Pierstone, stejně jako u první aukce.
Hlavní slovo teď bude mít Evropská komise, na kterou se operátoři se stížností již obrátili. Telefónica, T-Mobile a Vodafone sice státu vyhrožují i dalšími žalobami, pokud jeho postup ale komise schválí, bude o úspěchu aukce a příchodu konkurence do mobilních sítí pravděpodobně rozhodnuto.
"Vypořádání připomínek je v souladu s českou i evropskou legislativou a věřím, že i Evropská komise to uzná. Uděláme vše pro to, aby díky aukci měli občané i firmy služby sítí čtvrté generace co nejdříve," říká předseda ČTÚ Jaromír Novák.
Podle stávajících operátorů jsou navrhované podmínky po zapracování připomínek nevyvážené a zvýhodňují nového hráče. V prvních reakcích už zmínili podání stížností k Evropské komisi i podání žalob. Konkrétně se vyjádří až po prostudování textu, který má přes 200 stran.
ČTÚ nevyhověl připomínkám stávajících operátorů a vyčlenil třetinu kmitočtů, tedy 2x10 MHz, v nejlukrativnějším pásmu 800 MHz pro vstup čtvrtého operátora. Tím by mohla být PPF, které se účastnila už předchozí aukce. Novinkou je, že každý zájemce bude moci získat maximálně 2x10 MHz a nebude tak moci hromadit kmitočty, které by pak mohl prodat. Vzniknout by tak měly nejméně tři sítě LTE.

Zdroj: https://byznys.ihned.cz/zpravodajstvi-cesko/c1-60127320-mobilni-aukce-podruhe-zajemci-se-mohou-hlasit-do-srpna-ctvrty-operator-bude-ve-vyhode