Vyhledávání

Místo Travolty spousta megabitů: Vodafone testuje v Karlových Varech LTE síť, umí už i hlas

01.07.2013 08:50

Vyzkoušeli jsme první LTE síť, ve které se dá i telefonovat, a protočili ukazatele služeb, které měří rychlost stahování. Výsledky byly podle očekávání impozantní, ale o to více bolí skutečnost, že plošné nasazení LTE je ještě daleko.
Po O2 a T-Mobile už nechal novináře vyzkoušet síť čtvrté generace, označovanou jako LTE, i Vodafone. Stejně jako v případě 3G sítě zvolil pro premiéru Karlovy Vary, příznačně v průběhu filmového festivalu. Vedle filmových premiér jsme si mohli vyzkoušet premiérově i volání z telefonu, kterému na displeji svítily znaky 4G.
Stejně jako TMobile v Mladé Boleslavi, i Vodafone už má pokryté celé město s využitím stávajících frekvencí, které ukazují, že pro LTE není nutné použít nové frekvence. Ty ale umožní snazší pokrývání větší plochy i odlehlejších oblastí, stávající LTE má zhruba stejný dosah jako dnešní 3G sítě.
T-Mobile jsme testovali s USB modemem k notebooku, O2 umožnilo novinářům otestovat LTE na USB modemech i tabletech od Samsungu. Vodafone si ale užil trumf v podobě LTE hned v několika typech telefonů v čele s Xperií Z, kterou jsme měli k dispozici na jeden celý den. Návštěvníkům festivalu pak Vodafone ukazoval LTE v praxi na tabletech stejné značky.
Nejprve to nejjednodušší – rychlost LTE v málo zatížené síti se pohybovala kolem 40 megabitů pro stahování a 10 megabitů pro odesílání dat. V naměřených maximech to bylo 73,4 Mbit download a 18 Mbit upload.
Tyto rychlosti jsou výrazně vyšší než rychlosti naměřené při zkoušení LTE v Mladé Boleslavi, tam USB modem Huawei ukázal nejvíce 14 Mbps v obou směrech (kolegům od konkurence o něco později a na místě s lepším signálem se podařilo naměřit i 30 Mbit).

Zdroj: https://tech.ihned.cz/mobily/c1-60165130-vodafone-lte-karlovy-vary