Vyhledávání

Miliardář Jiří Šimáně chystá nového virtuálního operátora Gorila Mobil

04.03.2014 10:58

Miliardář Jiří Šimáně přichází na telekomunikační trh s novým virtuálním operátorem Gorila Mobil. Projekt bude stavět hlavně na datové komunikaci. Zákazníky chce získat mimo jiné díky nabídce tarifů postavených na mobilním připojení k internetu.
Miliardář Jiří Šimáně se jako další v pořadí pouští do telekomunikačního byznysu. Spolumajitel ČSA a Unimex Group, provozující aerolinie Travel Service či síť hobbymarketů Uni hobby, představí příští čtvrtek virtuálního operátora pod značkou Gorila Mobil. Podle informací HN v síti operátora O2, vlastněného skupinou PPF Petra Kellnera. Sázet má hlavně na mladé a mobilní internet.
Ochrannou známku si již loni v říjnu registroval právě Šimáněho Unimex Group. On sám je pak z pozice investora předsedou dozorčí rady nové společnosti, ve které figuruje i třeba bývalý manažer týmu Formule 1 Pavel Turek. Ale také Petr Staněk, zakladatel online cestovní kanceláře NetTravel.cz, kterou před jejím prodejem konkurenci spoluvlastnil právě Unimex. Staněk na projektu prý pracuje také od podzimu loňského roku. Nikdo z dotčených na dotazy HN nereagoval.
Utajovaný projekt na sebe v netradiční komunikační kampani zatím prozradil pouze to, že bude stavět hlavně na „datové komunikaci“. Zacílením marketingu pak míří především na mladší klientelu, kterou by měly oslovit i tarify postavené na mobilním připojení k internetu.
Právě to by mohlo být trumfem, jak chce Gorila Mobil proniknout na český trh s již padesáti virtuálními operátory. Ti se zatím zaměřují hlavně na nižší segment zákazníků s levnějším voláním a nabídkou datových tarifů, která nemůže cenou ani limity pro stahování dat konkurovat tradiční trojici operátorů.
Právě orientace na data je přitom dnes tématem pro telekomunikační společnosti v celé Evropě. Operátoři se postupně přeorientovávají z tradičního volání a SMS na tarify postavené na rychlém internetu. Vede je k tomu rozšiřování nových mobilních datových sítí čtvrté generace, které se začínají rozšiřovat i u nás.
Mluvčí Telefóniky Hany Farghali odmítl nového virtuála jakkoliv komentovat. Pro O2 by ale silný partner jako Unimex zapadal do nastavené strategie, kdy zatím spolupracuje jen s vybranými velkými společnostmi, jako je Ringier, Tesco nebo ČEZ.
Gorila Mobil by také mohl mít relativně větší nezávislost na mateřském operátorovi než konkurence. Naznačují to i pracovní nabídky Unimexu žádající širokou paletu telekomunikačních profesí.

Zdroj: https://byznys.ihned.cz/zpravodajstvi-cesko/c1-61786740-simane-chysta-virtualniho-operatora-gorila-mobil