Vyhledávání

Marže českých operátorů patří k nejvyšším na světě

09.05.2013 09:18

V posledních šesti letech měli O2 s T-Mobilem 45% marži, průměrná marže Vodafonu činila 34 %. Operátoři ale kupodivu neškubou jen Čechy.
Předražené volání, pohádkové marže, nefunkční regulátor a v důsledku toho všeho oškubaní zákazníci. Tak by se dal ve zkratce shrnout postoj kritiků poměrů na českém trhu v posledních několika letech. Operátoři a zástupci ČTÚ pak v zásadě tvrdili vždy pravý opak. Kde je pravda? A dá se to vůbec jednoznačně říci? Podívejme se nyní na fakta, na tvrdá čísla, konkrétně na marže, které tuzemští operátoři na našem trhu do roku 2012 dosahovali a kolik to bylo v komparaci s jinými zeměmi. Jistě, opět můžete proti srovnání namítat to či ono, ale právě výše marže je klíčový ukazatel, který má vysokou vypovídací hodnotu.
Úplně jednoduše řečeno představuje marže rozdíl mezi prodejní a nákupní cenou. Prostě koupím za 100 jednotek a prodám za 200, pak má marže činí 50 % (100 jednotek). Ale pozor, nezaměňovat se ziskem. Definici najdete na wikipedii.
Zisk je marže (v absolutní výši) snížená o náklady. My se dále ovšem budeme zabývat výhradně marží vyjádřenou v procentech, na absolutní čísla se tentokráte nehraje, protože ty jsou na každém trhu jiná.
Pro pořádek začněme dvěma pojmy, tím prvním je EBITDA (zisk před úroky, zdaněním a odpisy), tím druhým OIBDA (provozní zisk před odpisy). Jsou zde drobné nuance, například to, zda pro kalkulaci bereme jako výchozí čistý či provozní zisk. OIBDA dále nezahrnuje mimořádné (jednorázové) výnosy, například z prodeje majetku, ale v zásadě lze obě veličiny srovnávat.

Zdroj: https://www.mobilmania.cz/clanky/marze-ceskych-operatoru-patri-k-nejvyssim-na-svete/sc-3-a-1323626/default.aspx