Vyhledávání

LTE vstupuje do Česka. O2 a T-Mobile mají Prahu, Vodafone Karlovy Vary

01.08.2013 08:28

I přes zpackanou aukci kmitočtů určených právě pro nové mobilní sítě LTE se tato nejrychlejší datová technologie začíná pomalu v Česku rozšiřovat. Mobilní operátoři již odhalili své plány na první komerční provoz. Síť O2 již funguje v Praze, TMobile ji testuje ve zkušebním provozu a Vodafone "rozsvítil" svou síť v Karlových Varech krátce před filmovým festivalem.
Nejrychlejší mobilní sítě současnosti se měly v České republice vcelku rychle rozšířit hlavně díky novým frekvencím, které se Český telekomunikační úřad rozhodl vydražit v aukci. Jenže její první vydání skončilo fiaskem a start druhého pokusu je prakticky v nedohlednu. Ale čeští mobilní operátoři už se spuštěním LTE nechtějí čekat, důvodem je zřejmě i fakt, že v rámci přípravy na aukci do testů a plánování sítě investovali nemalé peníze a teď nechtějí, aby tyto investice přišly zcela vniveč.
A tak O2, TMobile i Vodafone spouštějí komerční provoz LTE sítí bez ohledu na výsledek aukce. Ovšem s tím rozdílem, že budou pokrývat pro ně lukrativní lokality a nikoli plnit přísné rozvojové podmínky, které stanovil ČTÚ. I tak však všichni jednomyslně dodávají, že právě s přísnými podmínkami rozvoje sítě počítali a že především frekvence 800 MHz, která umožňuje relativně snadné pokrývání rozsáhlých oblastí, je pro ně a pro velkoplošnou budoucnost LTE stále velmi důležitá.
Aktuální komerční provoz začne bez výjimky v pásmu 1 800 MHz, tedy na frekvencích, na kterých doposud operátoři provozovali především ve městech klasické sítě GSM. Každému z operátorů se podařilo v tomto pásmu ve vybraných lokalitách vyčlenit dostatečně širokou část spektra a LTE tak mohou spustit.

Zdroj: https://mobil.idnes.cz/lte-v-ceske-republice-05m-/mobilni-operatori.aspx?c=A130604_174749_mobilni-operatori_vok