Vyhledávání

Lovci poplatků vidí šanci u mobilních operátorů. Platit by mohli i dodavatelé plynu a elektřiny

05.03.2013 08:41

Čeští operátoři tvrdí, že zatím neřešili žádnou žádost o navrácení neprovolaného zůstatku z předplacené karty. Přeplatky nerady vracejí i české energetické firmy. Blíží se změna, tvrdí iniciátoři odporu proti poplatkům. Přes půl miliardy korun za poplatky u spotřebitelských a hypotečních úvěrů, které chtějí desetitisíce klientů tuzemských bank získat zpět, nebudou zřejmě jediným, ale pouze prvním z řady hromadných nároků nespokojených českých spotřebitelů.

V rozhovoru pro HN to naznačil Daniel Paľko, předseda představenstva BSP Lawyer Partners, která „poplatkovou iniciativu“ zastřešuje. Kdo bude další na řadě? Třeba dodavatelé plynu a elektřiny s přeplatky ze záloh nebo mobilní operátoři. „Napřed chci dotáhnout poplatky za úvěrové účty. Pokud to bude mít výsledek, můžeme se podívat na další poplatky a vymyslet, co dál,“ řekl Paľko. Upozornil přitom třeba na případ z Německa, kdy soud nařídil operátorovi vrátit klientovi neprovolaný zůstatek z předplacené karty, který mu propadl.

Čeští operátoři ale tvrdí, že podobnou stížnost – ani individuální – zatím neřešili. „Žádnou obdobnou aktivitu jsme v našem oboru zatím nezaznamenali,“ sdělila mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová. „Účastník může T-Mobile požádat o proplacení nevyčerpaného kreditu, a to nejpozději do měsíce ode dne ukončení smlouvy,“ dodala. A právě lhůta by mohla být jedním z háčků, na nichž by se mohli právníci točit. Stejně tak fakt, že o proplacení je možné žádat jen při ukončení smlouvy, jinak ne.

Podobně i české energetické firmy přeplatky nerady vracejí, obvyklá praxe je, že je započítávají do dalšího období.

Zdroj: https://byznys.ihned.cz/zpravodajstvi/c1-59432840-lovci-poplatky-sance-mobilni-operatori-dodavatele-plynu-elektriny