Vyhledávání

Levné volání odsouzených z věznic vyšetřuje inspekce

11.04.2013 10:41

Internetové volání pro vězně. Měla to být úspěšná snaha bývalého vedení vězeňské služby na výrazné zlevnění kontaktu odsouzených s jejich blízkými, ale pro nové šéfy bachařů jde spíše o pořádně horký brambor.
Technologie, které do vybraných věznic zatím na zkoušku dodala v rámci projektu Freephone soukromá firma s izraelskými vlastníky, totiž podle výsledků vnitřního auditu nesplňovala požadavky služby a pochyby budí i okolnosti, za jakých se relativně neznámá společnost s ručením omezeným k velmi lukrativnímu byznysu vůbec dostala.
Celým projektem, který počítá s nahrazením současných klasických telefonních automatů přístroji využívajícími k volání internetovou síť, už se proto podle zjištění Práva zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů. A prověřuje v této souvislosti i úlohu bývalého ředitele vězeňské služby a brigádního generála Jiřího Treglera.
Právě on totiž smlouvy se společností M-Communications podepsal, a to bez výběrového řízení. Pilotní projekt začal už loni v lednu a prodloužení smluv do června 2013 schválil Tregler koncem loňského října. A jen zhruba dva týdny nato ze své funkce po silném tlaku z vedení ministerstva spravedlnosti odstoupil. Podle svých tehdejších vyjádření pro média rezignoval Tregler čistě z osobních důvodů, ale zákulisní informace Práva z justičního resortu hovoří o tom, že v jeho kroku sehrál významnou roli právě i projekt Freephone.
Ministerstvo mělo totiž podle všeho už tehdy informace o probíhajícím šetření inspekce. Její mluvčí Radka Sandorová Právu pouze potvrdila, že je celý projekt Freephone předmětem prověřování, jakékoliv další podrobnosti sdělit odmítla.

Zdroj: https://www.novinky.cz/krimi/298702-levne-volani-odsouzenych-z-veznic-vysetruje-inspekce.html