Vyhledávání

Konec dotovaných mobilů pomohl obchodům. Prodeje rostou

01.10.2013 20:12

Praha - Prodeje mobilů v kamenných prodejnách a e-shopech v posledních třech měsících rychle rostou, důvodem je ústup mobilních operátorů od dotování telefonů. Obchodníci hlásí meziroční nárůst prodejů mobilních telefonů o desítky procent. Vyplývá to z ankety ČTK.
Podíl mobilních operátorů na prodejích telefonů (v kusech) dosahoval v červenci 2012 podle údajů GfK 70 procent, v letošním červenci klesl na 60 procent. Podle odhadů odborníků na maloobchod se do konce letošního roku sníží na 50 procent.
Největší mobilní operátoři T-Mobile a Telefónica přešli na jaře spolu s uvedením nových neomezených tarifů od prodeje dotovaných telefonů k nabídce přístrojů na splátky. Firmy tvrdí, že jim změna systému nepřinesla snížení příjmů z prodeje zařízení, protože se zvýšila průměrná útrata za telefon. "Zákazníci si nyní mnohem častěji pořizují nákladnější telefony, na které by v dotovaném režimu nedosáhli," uvedla mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová.
Internetový obchod Mall.cz registruje za září dvojnásobný prodej telefonů v meziročním srovnání, v síti obchodů Expert Elektro se prodej za poslední tři měsíce zvýšil o 53 procent. "Trh bez mobilních operátorů výrazně posiluje a rostoucí tendenci i nadále očekáváme, spíše však v hodnotě než v počtech prodaných telefonů, a to především díky chytrým telefonům," řekla Jana Choroušová z Datartu. Oživením trhu je podle ní rovněž nový operační systém Windows Phone 8.
Internetový obchod Kasa.cz čeká zvýšení průměrné ceny prodaného mobilu z 4200 na 5300 korun, prodeje mu vzrostly v řádu desítek procent. "Zákazník se přesunul k tradičním prodejcům elektroniky na internetu i v kamenných obchodech. Nákup mobilních telefonů u operátorů už nepřináší zákazníkovi téměř žádné výhody," uvedla produktová manažerka Kasa.cz Lenka Molková.

Zdroj: https://aktualne.centrum.cz/ekonomika/nakupy/clanek.phtml?id=791706