Vyhledávání

Konec aukce na LTE i nový šéf Rady ČTÚ. Blýská se v telekomunikacích na lepší časy?

03.01.2013 20:35

Aukce mobilních kmitočtů pokračuje, ČTÚ navrhl nápravná opatření na trhu s mobilní originací a Evropská komise odložila snižování cen za terminaci (přesto k 1. lednu zlevňuje terminace v mobilních sítích). A kdo se v roce 2013 stane novým předsedou Rady ČTÚ?

Konec kalendářního roku 2012 přinesl zajímavý souběh událostí, které by v novém roce 2013 mohly mít významný dopad na náš trh telekomunikací. Tak třeba aukce mobilních kmitočtů: oproti předpokladu se výrazně protáhla a bude pokračovat i v roce 2013. Žádné další informace nejsou (a ani nemají být) dostupné, takže se můžeme jen domýšlet, co a jak se v aukci odehrává. Zveřejněna byla analýza relevantního trhu č. 8 (s mobilní originaci), která konstatuje, že náš mobilní trh není dostatečně konkurenční, neb na něm působí subjekty se společnou významnou tržní silou.

A tak ČTÚ navrhuje nápravná opatření, která by mohla přivést na trh i plnohodnotnější virtuály s šancí na větší zásah do dění na trhu, něž jakou má BLESKmobil coby pouhý značkový přeprodejce. Zajímavé je také snížení cen za terminaci od 1.1.2013: Evropská komise nejprve poněkud „nadsadila“, když vydala tiskovou zprávu, podle které zarazila našemu ČTÚ všechny navržené změny cen za terminaci. Pak se ale ukázalo, že se to týká jen terminace v pevné síti. A postěžovala si, jak jí náš ČTÚ odmítá poskytnout model, podle kterého nové ceny vypočítal. A konečně: na konci prvního kvartálu 2013 končí funkční období stávajícího předsedy ČTÚ. Kdopak asi bude novým předsedou?

Zdroj: https://www.lupa.cz/clanky/konec-aukce-na-lte-a-novy-sef-rady-ctu-blyska-se-v-telekomunikacich-na-lepsi-casy/