Vyhledávání

Jsou neomezené tarify opravdu neomezené? T-Mobile zatím na omezení trvá

24.07.2013 08:43

Od jara vládnou českému trhu neomezené tarify. Operátoři nabízejí alespoň v rámci sítě neomezené volání u všech tarifů. Hluboko v obchodních podmínkách O2 a T-Mobilu však najdeme, že v nich limit je, konkrétně 10 tisíc minut a 10 tisíc SMS za měsíc. V praxi ale limit nemá valný význam.
Limit podle svých slov zatím míní uplatňovat jen T-Mobile. Slovíčko zatím je důležité, protože operátor aktuálně chování zákazníků analyzuje a uvažuje o zrušení uplatňování uvedeného limitu. O2 a Vodafone si pak vyhrazují právo omezit služby, pokud zákazník poruší smluvní podmínky. Limity ale prakticky neuplatňují.
Výpočty jsou snadné. Papírové limity u T-Mobilu a O2 jsou nastaveny tak, že po rozpočítání vychází, že zákazník může denně odeslat 333 SMS, respektive lze denně provolat pět a půl hodiny. Každý den, včetně víkendů. Teoreticky se ovšem limit uplatňuje jen za celý měsíc, nikoliv na denní bázi.
Technicky vzato jsou tedy podle podmínek neomezené tarify u O2 a T-Mobilu omezeny na určitý počet minut a SMS. Prakticky však uvedené limity drtivá většina zákazníků nepřekročí. To je jasné na první pohled a tvrdí to i operátoři, podle nichž se přes limit dostane měsíčně minimum zákazníků. Podle mluvčího T-Mobilu Lukáše Hrabala limit zatím nepřekročil ani jeden zákazník, takže operátor ještě služby nikomu omezovat nemusel.
 Ti, kteří limit překročí, tak nebudou jednotliví konkrétní uživatelé. Za velkými objemy SMS či za extrémními provolanými časy na jednom čísle většinou stojí různé GSM brány a roboti, kteří odesílají hromadné SMS.

Zdroj: https://mobil.idnes.cz/neomezene-tarify-o2-0o2-/mobilni-operatori.aspx?c=A130722_124258_mobilni-operatori_jm