Vyhledávání

Grooveshark: Poslouchejte hudbu zdarma na internetu

25.02.2013 12:00

Hudební služba Grooveshark nabízí k poslechu zcela zdarma obrovské množství hudby. A na rozdíl od některých svých konkurentů je bez omezení dostupná i z Česka. O hudební službě Grooveshark se u nás nemluví tolik, kolik by si zasloužila. K poslechu přitom zcela zdarma nabízí obrovskou hudební sbírku, ve které je značným dílem zastoupena i zdejší produkce. Donedávna bylo muziku snazší stáhnout než si ji koupit. Příchod obchodů v minulém roce to změnil, firmy se rozhoupaly k činům, hudbu přes internet lze pořídit už pohodlně.

Co nabídky hudby může Groovesharku konkurovat snad jedině YouTube, uvažujeme-li v rovině služeb, které jsou dostupné z Česka, aniž byste přitom museli používat různé kličky. Jenže YouTube není pro delší poslech muziky zrovna dvakrát vhodné: krom zvuku se zbytečně streamuje i video, které je navíc prošpikováno dotěrnými reklamními spoty. I Grooveshark je samozřejmě živ reklamou, blikající bannery ale na rozdíl od „uřvaného mimozemšťana“ alespoň neutrhnou uši. Nabídka muziky je na Groovesharku tak pestrá jako málokde jinde, protože ji vytvářejí samotní uživatelé. To je pochopitelně trnem v oku hudebním labelům a důvodem, proč službě byl od jejího začátku v roce 2007 již po mnohokrát věštěn brzký konec. Že má skutečně na kahánku, to vypadalo ale loni, když se nedohodla s německou obdobou organizace OSA, a přestala být v zemi našich sousedů dostupná.

Tehdy se zdálo, že trpký osud v podobě hlášky o nedostupnosti bude v dalších státech jen otázkou času. Jiné země ovšem Německo k překvapení všech nenásledovaly, a kolem Groovesharku jako by se na čas uklidnily bouřlivé vody. Ale ne snad, že by tím tenhle webový jukebox přestal ležet v žaludku nahrávacím společnostem, které na něj střílejí žalobu za žalobou.

Zdroj: https://avmania.e15.cz/grooveshark-poslouchejte-hudbu-zdarma-na-internetu