Vyhledávání

GoTenna: komunikace i bez mobilního signálu

04.08.2014 10:23
Mobilní sítě jsou na mnoha místech nejen přetížené, ale také nedostupné. Jak se tedy s někým spojit? GoTenna přináší starou technologii do moderní podoby.
Jistě si každý z nás pamatuje dobu oblíbených vysílaček, pomocí kterých bylo možné komunikovat kdykoli a zdarma bez prostředníku mezi osobami, které danou vysílačku měly také a naladily přesnou frekvenci.
GoTenna je malé zařízení, které vytváří soukromé bezdrátové spojení s velkým dosahem mezi jednotlivci bez nutnosti využívat centrální bod v podobě mobilního operátora. Dosah je ale upřednostněn před propustností, takže je možné posílat pouze jednoduché datové zprávy. Ale s pokročilými možnostmi.
 

GoTenna: s mobilem se spojí přes úsporné Bluetooth

GoTenna je malá tyčka s rozměry 14,6 × 1,7 cm a hmotností 57 g. Zařízení ukrývá jednoduchý čip a elektroniku s 2W anténou a také Bluetooth 4.0 LE, které slouží pro spojení s mobilním zařízením v podobě telefonu nebo tabletu.
V prodeji je vždy pár, tedy dvě GoTenny, které se mezi sebou dokáží spojit pomocí frekvence 151 až 154 MHz a to na vzdálenost až 80 kilometrů, z čehož plyne i cílové použití. GoTenna je řešením především pro oblasti bez signálu a případně další kritická místa, kde potřebujete být v komunikaci s ostatními i přes přetížený mobilní signál nebo nedostupnou WiFi.
Jak sami tvůrci uvádí, GoTennu mohou používat třeba dva lidé někde na Sahaře nebo třeba 5 000 lidí na koncertě. Skrze mobilní aplikaci však lze posílat nejen zprávy, ale také údaje o GPS pozici, což se hodí při rizikových výpravách.
 

Skutečně soukromá konverzace

Spojení přes GoTennu je šifrované a neprobíhá přes žádného prostředníka. GoTenna používá silné šifrování RSA-1024 (Public Private Key), výjimku tvoří pouze signál nouze, který se vysílá nešifrovaný všem v okolí.
V rámci mobilní aplikace tvůrci zapracovali i offline mapy, takže se lze snadno navigovat k pozici třeba druhé GoTenny. Podporována je i možnost veřejné viditelnosti, takže můžete být vidět ostatními majiteli GoTenny a případně s nimi komunikovat.
Zkrátka chatování na velké vzdálenosti bez účasti kohokoli jiného (mobilní operátor, poskytovatel WiFi a podobně.). Telefon lze mít dokonce v leteckém režimu, což značně šetří baterii.
GoTenna má integrovanou baterii, která by měla při neustále aktivním stavu vydržet až 30 hodin. Takové použití ale takřka nepřipadá v úvahu, protože zařízení je potřeba zapnout víceméně jen při komunikaci nebo dohodnutých časech. Pokud budete zařízení používat celý den a v noci ho vypnete, mělo by vydržet až tři dny.
Nabíjení probíhá stejně jako u mobilního zařízení pouze pomocí micro USB portu. GoTenna má vnitřní paměť, která je schopna uchovat tisíce zpráv, takže nikdy o žádnou nepřijdete i když zrovna nemůžete použít mobilní aplikaci. O signalizaci zprávy se starají diody.
Šasi zařízení je voděodolné a prachudolné, ale pro potápění do vody to rozhodně není. Stejně jako jiné vysílačky, i zde platí, že čím výše je GoTenna, tím lepší dosah má. Tvůrci tak doporučují nošení například na batohu a podobných místech, které příliš neomezují velký dosah, který GoTenna s tak nízkou frekvencí má.
 

Pár za 3 600 Kč s DPH

Jak jsme již zmiňovali, GoTenna je v prodeji po párech, vybrat si můžete ze dvou barevných kombinací. Cena za jeden pár je 150 dolarů, v přepočtu na naše podmínky tedy kolem 3 600 Kč s DPH. Jedná se ale o zvýhodněnou cenu, která je poloviční oproti finální ceně v obchodech.
GoTenna tedy zatím umí pouze omezené věci – posílat zprávy, GPS pozici a nouzový signál. Tvůrci ale lákají vývojáře, kteří by se chtěli zapojit do tvorby dalších funkcí. Otázkou ale zůstává, jakou propustnost vlastně systém nabízí. Vzhledem k absenci přenosu hlasu a dat to totiž vypadá, že bude extrémně nízká a nedostačující ani pro použití čehokoli s nízkým datovým tokem.
Určitě se ale jedná o zajímavé řešení, které řeší problémy mnoha uživatelů po celém světě, kteří chtějí mít jistotu funkční komunikace za každých podmínek, na velkou vzdálenost, zcela soukromě a zdarma.