Vyhledávání

Google ve svém obchodě zakázal blokovače reklamy

21.03.2013 13:49

Z portálu Google Play zmizely všechny aplikace, které blokovaly reklamy. Porušují totiž podmínky obchodu s aplikacemi pro operační systém Android. Z obchodu Google Play už si nestáhnete aplikace, které na přístrojích s operačním systémem Android blokovaly reklamy. Tyto aplikace podle Googlu porušují pravidla obchodu Google Play. Z obchodu tak zmizely aplikace jako AdBlock, AdAway nebo AdFree. Uživatelé si tyto aplikace nadále mohou stáhnout z jiných zdrojů, ale musí se tak obejít v některých případech bez automatických aktualizací.
Ze strany Googlu jde o logický krok. Reklamy tvoří většinu příjmu Googlu z celé platformy Android. Samotný operační systém je výrobcům smartphonů nebo tabletů poskytován zdarma. Konec blokovačů reklamy v obchodě Google Play však ukazuje na mezery v proklamované otevřenosti systému Android.
Podle Wladimira Palanta, hlavního vývojáře projektu Adblock Plus, jde o změnu kurzu v Googlu. Palant na svém blogu napsal: "Doteď byl hlavní rozdíl mezi Androidem a iPhonem ten, že Android povoloval nainstalovat jakoukoliv aplikaci mimo těch očividně závadných. Google Play stále nabízí aplikace pro telefony s provedeným rootem, ale zajímalo by mě, zda nebudou dalšími, které budou odstraněny - každá z nich provádí 'neoprávněné akce'."

Zdroj: https://mobil.idnes.cz/google-zakazal-blokovace-reklamy-d4y-/aplikace.aspx?c=A130318_025201_aplikace_ada