Vyhledávání

Frekvence jen pro nového operátora je nedovolená podpora, tvrdí o aukci ti stávající

27.05.2013 10:15

ČTÚ chce podle nového předsedy Jaromíra Nováka vyčlenění pásma v podmínkách zachovat jako stimul pro vstup nového hráče a zvýšení konkurence na trhu. Podle něj to evropská legislativa umožňuje, i když připustil možné soudní spory se stávajícími operátory.
Navržené vyčlenění části nejlukrativnějšího spektra 800 MHz v chystané aukci kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE jen pro případného čtvrtého operátora považuje T-Mobile za nedovolenou veřejnou podporu.
Tu by měl Český telekomunikační úřad dopředu notifikovat Evropské komisi a vyčkat na její souhlas. V případě zachování této podmínky i po připomínkovém řízení chystá T-Mobile právní kroky a nevyloučil neúčast v soutěži. Na setkání s novináři to dnes uvedl generální ředitel T-Mobile Milan Vašina.
Předchozí aukci kmitočtů v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz ČTÚ v březnu zrušil. Aukce se kvůli špatně nastaveným podmínkám protahovala a cena překročila podle úřadu reálnou hranici 20 miliard Kč.
V dubnu ČTÚ oznámil návrh podmínek nové aukce a ve středu vypršel termín pro připomínky podmínek této aukce. Každý z operátorů poslal ČTÚ několik desítek stran připomínek.

Zdroj: https://byznys.ihned.cz/zpravodajstvi-cesko/c1-59932570-frekvence-jen-pro-noveho-operatora-je-nedovolena-podpora-tvrdi-o-aukci-ti-stavajici