Vyhledávání

FAYN jako virtuál nabízí zatím nejlevnější volání z mobilu na mobil

12.08.2013 09:31

Právě dnes startuje v roli virtuála náš nejstarší VoIP operátor FAYN. A další nováček, Connectica, zase dokazuje, že virtuálního operátora dnes může provozovat i fyzická osoba.
Náš mobilní trh se stále ještě „zabydluje“, a nejspíše ještě dlouho bude. Protože stále přibývají noví hráči, kteří již skutečně fungují a poskytují své služby, stejně jako takoví, kteří teprve avizují svůj zájem na trh vstoupit. Dnes bych vám rád podrobněji představil dva nové hráče z řad těch, kteří již skutečně na trh vstoupili. A oba jsou v něčem unikátní.
Prvním z nich je společnost FAYN Telecommunications, s.r.o., která je naší, nejstarším VOIP operátorem: v této roli funguje již od roku 2002. Dnešním dnem vstupuje na trh i v roli virtuálního mobilního operátora (MVNO), a to s využitím služeb zprostředkovatele (MVNE), kterým je společnost Quadruple. Pokud se nepletu, je to první MVNO, který není pouhým přeprodejcem a který využívá služeb jiného MVNE, než je společnost GTS, hostující v síti T-Mobile.
Jak jsem popisoval v tomto dřívějším článku, Quadruple hostuje v síti Vodafone a deklaruje, že má dvě skupiny velkoobchodních zákazníků: své akcionáře (především členy asociace APKT), kterým prodává „suroviny“, a pak ostatní zákazníky, kterým poskytuje již hotové služby, které oni mohou jen přeprodávat, ale nemohou je měnit.

FAYN by měl spadat do první skupiny, která si ze „surovin“ může vytvářet vlastní služby, a poskytovat je svým jménem a pod svou značkou. Samozřejmě ale jen v rámci „mantinelů“, které mu nastavil hostitelský operátor s vlastní sítí (MNO, zde: Vodafone), a také zprostředkující MVNE (Quadruple). Na webu je ale možné najít i první příklad z druhé skupiny: službu s názvem Žlutá simka, kterou poskytuje společnost TVNET s.r.o. Sama o sobě říká, že „nabízí služby nového virtuálního mobilního operátora Q-CZ“, což je právě Quadruple, hostující v síti Vodafone.
Zpět ale k FAYNu: srovnání jeho nabídky s nabídkami obdobně zaměřených virtuálů (jako je např. voocall a ha-loo, také kombinujících GSM s VOIPem) je zajímavé i kvůli zjištění, zda a jak se liší podmínky různých operátorů s vlastní sítí (MNO) a zprostředkovatelů (MVNE). Bohužel mohou dopředu konstatovat, že koncové nabídky virtuálů se sice v některých zajímavých aspektech liší, ale na nějaké zásadní rozdíly v podmínkách jejich MNO a MVNE to nevypadá.
Mantinely, které nastavili T-Mobile a Vodafone (jako MNO), a které příslušní MVNE (GTS a Quadruple) už mohli jen „dopracovat“, jsou nejspíše velmi podobné. Žádné zázraky proto nečekejte, zejména pokud jde o mobilní data či neomezené tarify. Zde očividně operátoři s vlastní sítí (MNO) drží všechny virtuály i zprostředkovatele pořádně na uzdě, aby jim samotným nemohli příliš konkurovat. Skutečně je „pouští“ jen do segmentu těch nejméně lukrativních zákazníků – s nejnižší útratou a s minimálními požadavky na mobilní data.
Druhý virtuál, kterému se chci dnes věnovat, jménem Connectica, hostuje v síti T-Mobile přes GTS. Tedy stejně jako většina dosavadních virtuálů, kteří nejsou pouhými přeprodejci. Byť ne přímo jako velkoobchodní zákazník GTS, ale „až na čtvrtém patře“, přes dalšího zprostředkovatele. Neprovozuje jej ale žádná firma, nýbrž fyzická osoba: pan Radek Vymazal z Prostějova.
Z mého pohledu je Connectica zajímavá i jako důkaz toho, že k provozování virtuálního operátora dnes již není zapotřebí zázemí velké telekomunikační firmy, ale může být i v silách jedné (podnikající) fyzické osoby. Nebo, jinými slovy: nemusíte živit celou plejádu zaměstnanců ve vlastní firmě, ale můžete zvládnout vše sami. Nepřímo sice stejně „živíte“ zaměstnance svých hostitelů (MNO) a zprostředkovatelů (MVNE), ale na druhou stranu za vás odvádí rozhodující část práce, takže zbytek už se dá zvládnout i vlastními silami a tudíž levněji.
Na druhou stranu je otázkou, zda to platí i dlouhodobě, a pro jaký počet zákazníků je takovýto „one man show“ model únosný.
Zdroj: https://www.lupa.cz/clanky/fayn-jako-virtual-nabizi-zatim-nejlevnejsi-volani-z-mobilu-na-mobil/