Vyhledávání

Facebook testuje volání zdarma pro uživatele iPhonu

17.01.2013 08:37

Facebook v Kanadě testuje novinku, díky které mohou uživatelé největší sociální sítě mezi sebou volat zdarma přes internetový protokol VoIP. Nová služba je součástí aplikace Messenger, přes kterou mohli uživatelé Facebooku zatím posílat pouze klasické zprávy. Možnost volání ale zatím není pro všechny Kanaďany vlastnící účet na Facebooku, ale pouze pro uživatele iPhonu. Volání přes aplikaci Messenger je sice zdarma, při častých hovorech ale může dojít k rychlému vyčerpání datového limitu a následnému omezení datových služeb.

Vytlačí internetové volání operátory?

Pokud kanadské testování vyhodnotí Facebook jako úspěšné, pravděpodobně novou službu zpřístupní i uživatelům z jiných zemí. Vzhledem k tomu, že majitelů chytrých telefonů s datovým tarifem neustále přibývá, může internetové volání od Facebooku a dalších společností v budoucnu výrazně konkurovat klasickým mobilním operátorům, ze kterých se tak mohou stát pouzí poskytovatelé internetového připojení.

Další novinkou, na které Facebook pracuje, jsou placené zprávy. Ty mají využít ti uživatelé, kteří chtějí zaslat zprávu někomu, koho neznají a u koho hrozí, že odeslaná zpráva zapadne mezi nedůležitou zprávu. Pokud tedy chcete zaslat zprávu například Marku Zuckerbergovi, můžete si za ni zaplatit a zvýšit tak pravděpodobnost, že si ji šéf sítě přečte.

Zdroj: https://datarama.aktualne.centrum.cz/clanek.phtml?id=768705