Vyhledávání

Evropští operátoři žádají EU, aby donutila Google a Facebook platit daně

28.06.2013 08:26

Pokud projde zákaznicky orientovaná reforma telekomunikací v EU, bude třetině operátorů hrozit krach, tvrdí v dopise šéfové španělské Telefóniky nebo Deutsche Telekom. Obávají se, že nízké zisky jim ve srovnání s americkou konkurencí nedovolí dost investovat do sítí nové generace.
Velcí evropští telekomunikační operátoři Telefónica, Orange,  Deutsche Telekom a Telecom Italia napsali ostrý dopis šéfovi Evropské komise José Barrosovi, ve kterém volají po radikálním přepracování chystané reformy telekomunikačního sektoru v Evropské unii. Píší o tom Financial Times.
V dopise šéfové firem vyzývají, aby skončilo “nerovné zacházení” s telekomunikačními společnostmi oproti technologickým firmám, které využívají daňových rájů a vyhýbají se tak placení daní v zemích, kde prodávají své služby.
Ačkoli je přímo nejmenují, narážejí na internetové společnosti, jako jsou Apple, Google, Microsoft, Amazon, Yahoo nebo Facebook.
Dále požadují změkčení pravidel nové “digitální agendy” Bruselu – pružnější schvalování fúzí a zrušení povinnosti umožnit přístup virtuálním operátorům do nových vysokokapacitních optických rozvodů a rychlé mobilní sítě čtvrté generace. Chtějí tak chránit své investice do budování těchto sítí.
Autoři petice varují, že chystanou reformou a kvůli neoprávněným výhodám zahraničních konkurentů by byla ohrožena třetina mobilních operátorů v EU.

Zdroj: https://byznys.ihned.cz/zpravodajstvi-evropa/c1-60142790-evropsti-operatori-zadaji-eu-aby-donutila-google-a-facebook-platit-dane