Vyhledávání

EK odmítla návrh ČTÚ, terminace hovorů je příliš drahá

11.12.2012 20:09

Evropská komise opět není spokojena s prací ČTÚ. Úřad navrhl strop pro velkoobchodní ceny terminace dvakrát vyšší, než je v jiných zemích EU. Evropské komisi (EK) se nelíbí návrh Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) na snížení velkoobchodních cen za ukončení (terminaci) volání do cizích sítí. Jde o poplatky, které si platí vzájemně operátoři, ale velkou měrou se od nich odvíjí maloobchodní cena hovorových minut pro koncového zákazníka. Právě na něj EK myslí a poukazuje, že ceny navržené ČTÚ by na něj měly nepříznivý dopad. Úřad prý zvolil nesprávnou metodiku na výpočet cen a ceny za ukončení volání jsou stále dvakrát vyšší než ceny ve většině zemí EU.

ČTÚ měl podle Komise nasadit takové velkoobchodní ceny, které neberou v potaz účinné technologie založené na sítích nové generace. Nová regulace cen navržená ČTÚ proto není v souladu se zásadami a cíli telekomunikačních předpisů EU, podle nichž musí členské státy podporovat hospodářskou soutěž a zájmy spotřebitelů v EU. Místopředsedkyně Evropské komise Neelie Kroesová prohlásila: „Evropská komise se snaží o spravedlivou regulaci a nepochybně zajistí, aby regulované sazby za ukončení volání byly ve všech členských státech stanoveny bez zbytečného odkladu na přiměřené úrovni."

Zdroj: https://www.mobilmania.cz/clanky/ek-odmitla-navrh-ctu-terminace-hovoru-je-prilis-draha/sc-3-a-1322385/default.aspx