Vyhledávání

Do "zanedbaných" okresů zavedeme 4G internet už letos, slibují mobilní operátoři

08.01.2014 12:46

Čeští operátoři letos plánují utratit miliardy za zavádění rychlého internetu do mobilů. Jeho rozšíření slibují už řadu let, nyní by je měly postrčit hlavně atraktivní frekvence rozdělené po loňské aukci kmitočtů.
Okresy v západních a jižních Čechách začne letos T-Mobile pokrývat nejmodernější mobilní sítí s označením LTE. Jeden ze tří českých operátorů předpokládá, že rychlý přenos dat v některých místech stihne zavést ještě do konce roku.
Přesné plány pokrytí jednotlivých regionů však lidé z operátorských společností v tuto chvíli tají.
Není tak jasné, zda na frekvenci 800 MHz v tomto roce rozjedou nové sítě na Jindřichohradecku, Karlovarsku, Pelhřimovsku či v jiných "rozvojových" regionech, kde není všude dostupný kvalitní mobilní internet.
Jde o stále odkládanou proměnu, o níž operátoři v různých souvislostech mluví už řadu let. Jenže očekávané investice zatím nepřišly, superrychlý internet je k mání jen na několika málo místech v Česku. Naopak i v Praze je často problém najít signál 3G sítě, v porovnání třeba s Berlínem či Vídní je na tom velmi špatně.
Nyní mají všichni tři operátoři od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) nařízeno, že prvních 32 špatně pokrytých okresů musí "zrychlit" do dvou a půl roku. Atraktivní frekvence 800 MHz získali od ČTÚ v podzimní aukci kmitočtů. Nyní znovu slibují utratit za rozvoj 4G sítí velké peníze.
"V příštích patnácti letech odhadujeme investice na zhruba třináct miliard korun. Nejvýznamnější část z nich plánujeme na prvních pět let," vypočítává mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová.
Telefónica CR, provozující operátora O2, nyní řeší dodavatele technologií do svých vysílačů. "V Praze a Brně už dodavatele technologie LTE máme. Tendr pro ostatní česká města bude následovat. Po jeho dokončení začneme s pokrýváním dalších oblastí ve druhé polovině roku," popisuje Ctibor Jappel z tiskového oddělení Telefóniky.

Zdroj: https://byznys.ihned.cz/zpravodajstvi-cesko/c1-61526380-do-zanedbanych-okresu-zavedeme-4g-internet-uz-letos-slibuji-mobilni-operatori