Vyhledávání

Dluhy u operátorů jdou do miliard. ČTÚ a soudy se přou, kdo je má řešit

10.05.2013 09:29

Nezaplacené faktury za telefon dosahují u českých operátorů už několika miliard korun. Vymáhání dluhů v téměř čtyřech stech tisících sporů se přitom skoro zastavilo, protože státní orgány se nemohou dohodnout, kdo by o nich měl rozhodovat.
Firmy stále více zvažují žaloby na stát o náhrady škody za průtahy v řízení, které by mohly jít do desítek milionů korun. Jde o zaplacené faktury za telefon, které už dosahují v řádech miliard korun.
Tyto případy v současnosti rozhoduje Český telekomunikační úřad (ČTÚ) a dochází tak k ojedinělé situaci, kdy při soukromé firmy a spotřebitele rozhoduje úřad namísto soudů.
Ty přesto u části nezaplacených faktur zároveň rozhodují o smluvních pokutách. Ministerstvo průmyslu a ČTÚ proto navrhují přenést vše na soudy, kde by se agenda sjednotila a díky zákonným mechanismům i zrychlila.
Na jejich stranu se dnes staví T-Mobile "Uvítáme jakékoliv řešení, které přenese veškeré spory na jeden orgán a které bude směřovat k tomu, aby se začaly vůbec rozhodovat," říká právnička operátora Karolína Helebrandtová.
Vláda už začátkem předminulého roku přesun na soudy podpořila a ČTÚ letos v lednu propustil polovinu ze stovky k tomu přidělených zaměstnanců.
Jenže na odpor se postavili zástupci soudců i současné vedení ministerstva spravedlnosti. ČTÚ se tak hromadí spory a u řady z nich nestíhá zákonem předepsanou lhůtu.

Zdroj: https://byznys.ihned.cz/zpravodajstvi-cesko/c1-59850510-dluhy-u-operatoru-jdou-do-miliard-ctu-a-soudy-se-prou-kdo-je-ma-resit