Vyhledávání

Data operátorům vydělají víc než volání. Prý už za pět let

28.02.2013 14:12

Výnosy operátorů z mobilního internetu za pět let poprvé překonají příjmy z hlasové komunikace. Tak to na veletrhu Mobile World Congress v Barceloně předpověděla pořádající asociace GSMA. V roce 2018 prý budou data celosvětově generovat 559 miliard dolarů (10,8 bilionu korun), volání 547 miliard. Připojené k internetu nebudou jen telefony, ale i další přístroje běžné potřeby.
Prudký nárůst mobilního datového provozu bude dán zvýšením počtu smartphonů a růstem objemu komunikace připojených zařízení. Již v roce 2017 mají jiná zařízení než telefony a tablety tvořit více než polovinu všech připojených přístrojů. Budou to například auta, měřiče spotřeby energií, domácí elektrospotřebiče a další. Ještě o rok dříve překročí prodej přístrojů s technologií NFC jednu miliardu.
Předseda představenstva Telefóniky César Alierta upozornil na fakt, že náklady na budování infrastruktury pro stále větší objem datových přenosů nesou pouze mobilní operátoři, a nikoliv tvůrci obsahu. Varoval před přílišnou regulací ze strany států i zdražováním kmitočtového spektra, které by mohly znamenat omezení investic v odvětví. Počet SIM karet připojených k rychlému mobilnímu internetu se v lednu meziročně zvýšil o 43 procent na 1,6 miliardy. To byla necelá čtvrtina z celosvětového počtu aktivních SIM.

Zdroj: https://www.mobilmania.cz/bleskovky/data-operatorum-vydelaji-vic-nez-volani-pry-uz-za-pet-let/sc-4-a-1323044/default.aspx