Vyhledávání

Čtvrtý den útoků. Terčem jsou weby mobilních operátorů

07.03.2013 10:19

Zdá se, že ani ve čtvrtek si internetoví útočníci nedají pokoj. Tentokrát své útoky zaměřují na mobilní operátory. Problémy mají servery T-mobile a O2. Vodafone zatím problémy nemá. V pondělí zpravodajské servery, v úterý nejnavštěvovanější český vyhledávač, ve středu banky a burza a nyní mobilní operátoři. To je zatím účet vystavený útočníky, kteří primitivním DDoS útokem napadají české webové stránky. Podle řady čtenářů a také ověřovací služby Is It Down Right Now? nefungují weby mobilních operátorů O2 a T-Mobile. Naopak Vodafone nebo třeba UPC zatím normálně fungují.

Tiskový mluvčí O2 Hany Farghali útok na servery potvrdil: "DDoS útok potvrzujeme. Naše webové stránky fungovaly omezeně. Po předchozích dnech jsme na útok byli dle možností připraveni. Hledáme jeho zdroje, odkud pochází, abychom jej mohli co nejdříve zablokovat na perimetru naší sítě." Redakci navíc upřesnil, že již včera přijali určitá preventivní opatření, aby systém případný útok zvládl co nejlépe. "Útok přišel z ruských IP adres, tento provoz se nám nyní podařilo odfiltrovat. Většině uživatelů by stránky O2 měly fungovat již normálně" aktualizoval redakci situaci Farghali.

Přípravy IT oddělení na útok redakci potvrdila i Martina Kemrová z T-Mobile. Zdá se, že i při tomto útoku se útočnici soustředí na tradiční a velké firmy v daném oboru. V pondělí tak například fungovala některá nová média, ve středu neměly žádné potíže servery menších bank, například mBank či AirBank. Nyní se zdá, že je útoku ušetřen nejmladší mobilní operátor na trhu Vodafone. Vyplývá z toho, že útoky jsou vedeny někým, kdo má určitý přehled o tuzemském trhu.

Zdroj: https://technet.idnes.cz/ddos-na-operatory-0m0-/sw_internet.aspx?c=A130307_093529_sw_internet_vse