Vyhledávání

ČTÚ zastavil příchod čtvrtého operátora. V aukci na kmitočty je ve hře až 15 miliard

10.03.2013 21:25

Český telekomunikační úřad v pátek zrušil dlouho vyhlíženou aukci kmitočtů, jejímž výsledkem měl být příchod čtvrtého operátora. ČTÚ to odůvodňuje tím, že aktuální celková nabídka za dražené kmitočty přesáhla hranici dvaceti miliard korun a stále roste. Úřad totiž i od vlády dostal zadání, aby nějakým způsobem snížil ceny za mobilní služby a zavedl rychlou 4G síť. Při drahé ceně za kmitočty by však byl levný rychlý internet utopií.

„Již při vyhlášení podmínek v první polovině minulého roku jsme zdůrazňovali, že hlavní motivací pořádání aukce je rychlá dostupnost 4G sítí pro občany ČR a případný vstup čtvrtého operátora. Nikoliv zisk státu,“ uvedl předseda ČTÚ Pavel Dvořák s tím, že k úřad chce kmitočty prodat ještě letos. Chystá se změnit podmínky soutěže tak, aby se cena znovu nevyšplhala do nereálné výše. Podle ČTÚ je už současná cena neúnosná. „Ve svých důsledcích by již v tuto chvíli vedla k dramatické a plošné vysoké ceně za nové telekomunikační služby čtvrté generace a k zásadní časové prodlevě při uvádění sítí nové generace do komerčního provozu,“ stojí ve zprávě ČTÚ.

Zdroj: https://byznys.ihned.cz/zpravodajstvi-cesko/c1-59467090-ctu-zastavil-prichod-ctvrteho-operatora-v-aukci-na-kmitocty-je-ve-hre-az-15-miliard