Vyhledávání

ČTÚ vyhlásí aukci kmitočtů do půlky srpna

30.07.2013 09:29

Veledůležité frekvence za miliardy se budou dražit na podzim. ČTÚ chce požehnání od ÚOHS, operátoři jsou přesto připraveni jít kvůli podmínkám k soudu.
Český telekomunikační úřad (ČTÚ) známil, že výběrové řízení na volné frekvence v pásmech 800, 1 800 a 2 600 MHz vyhlásí nejpozději v půli srpna. Aktuálně čeká na stanovisko Úřadu na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který má připomínkovat návrh podmínek aukce, ve kterém jsou zapracované připomínky veřejné konzultace. Půjde především o vyčlenění části spektra v pásmu 800 a 1 800 MHz výhradně pro nového operátora, což je trnem v oku operátorům současným.
„Pro nás je podstatné, aby ty podmínky byly udržitelné a proces byl transparentní,“ uvedl předseda Rady ČTÚ Jaromír Novák s tím, že podmínky budou v souladu s evropským právem i telekomunikačním zákonem.
Návrh podmínek aukce je prý pro současné operátory diskriminující a nepřípustně zvýhodňuje 4. operátora. PPF Mobile naopak podmínky chválí.
Novák naznačil, že mezi novými zájemci o vstup na mobilní trh jako čtvrtý operátor by v aukci nemusela být jen PPF. „Minulý týden jsem měl například jednání se zástupci Citi Group, kteří pro svého klienta sondovali podmínky vstupu na český trh,“ dodal.

Zdroj: https://www.mobilmania.cz/clanky/ctu-vyhlasi-aukci-kmitoctu-do-pulky-srpna/sc-3-a-1324349/default.aspx