Vyhledávání

ČTÚ: Smlouvy si operátoři dělají pro sebe

24.03.2013 20:56

Tuzemský regulátor zjistil, že smlouvy mezi operátory a zákazníky nejsou příliš vyvážené a hrají operátorům do karet. Zatím vyčkává, ale prý někdy něco podnikne.

Říká se, spěchej pomalu a je to i heslo, kterým se řídí Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Je tomu totiž téměř rok od doby, kdy tuzemský regulátor začal prošetřovat, zda účastnické smlouvy mezi operátory a zákazníky jsou vyvážené a zda operátoři náhodou složitých smluv nezneužívají. Jen pro připomenutí, rok zpět psal šéf Rady ČTÚ Pavel Dvořák dopis a vyzýval operátory k dobrým mravům. Před několika dny zveřejnil úřad monitorovací zprávu za měsíc únor letošního roku a k problematice smluv, respektive ochraně spotřebitele se krátce vrací.

ČTÚ dle svých slov odhalil celou řadu problematických ustanovení, například výrazně nepřehlednou dokumentaci včetně jejího mimořádného rozsahu. Dále pak, že jsou plné neurčitých odkazů na jiné smluvní dokumenty, popřípadě pouze na internetové stránky, ale taktéž někam do ztracena.

Co čert nechtěl, deklarovaná struktura účastnických smluv ne vždy odpovídá skutečnosti a některé náležitosti smluv operátoři odbývají a nedodržují zákonná ustanovení (informace o minimální nabízené a minimální garantované kvalitě služeb, informace o nabídce servisních služeb nebo informace o omezení užívání koncových zařízení).

Zdroj: https://www.mobilmania.cz/clanky/ctu-smlouvy-si-operatori-delaji-pro-sebe/sc-3-a-1323239/default.aspx