Vyhledávání

ČTÚ: „Pokrytí měříme všem stejným metrem“

18.12.2014 13:39
Pes je zakopaný v BTS ve zkušebním režimu, které ČTÚ mapuje zvlášť. Těch je nyní zhruba 18 stovek a dokud je úřad neschválí, jsou mimo hru. To ale může trvat...
Pokrytí signálem – jen málo témat vzbuzuje takové emoce. Operátoři budují LTE, ale dle Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) zdá není situace tak růžová, jak nám operátoři tvrdí. Řeč je o nové univerzální mapě pokrytí, kterou se minulý týden blýsknul ČTÚ. Pro operátory tak jednoznačně nevyznívá a oni sami se přílišné důvěryhodnosti netěší, protože už je za ty roky známe a víme, že mají skon si své mapy „přibarvovat“ a vylepšovat.
Všichni víme jak to ve skutečnosti chodí – na cestách vlakem či autem, v okrajových částech měst, nebo v jejich centrech, poblíž hranic, na venkově. Operátor má na své mapce pokryto, ale my signál prostě nechytneme. O to víc nám zákazníkům pak tečou nervy. Stačí pročíst diskuzi pod výše odkazovaným článkem.
 

ČTÚ: „BTS ve zkušebním režimu máme na separé mapě“

Nesporná výhoda mapy v režii ČTÚ je, že měří všem stejným metrem. Operátoři totiž mají své metodiky a modely a ty spíše nejsou vzájemně souměřitelné. Mapa ČTÚ je dle regulátora maximum možného, jelikož využívá nejpřesnější metodiku ITU (Mezinárodní komunikační unie) a pracuje se všemi myslitelnými modely šíření rádiového signálu. V mapování pokrytí ale ČTÚ nezohledňuje nové BTS, tedy takové, které jsou z jeho pohledu ve zkušebním provozu. Takové období trvá dva měsíce, ale postup ČTÚ je v tomto ohledu racionální.
 

Počínání úřadu odůvodňuje mluvčí Martin Drtina:

„Je třeba si uvědomit, že parametry BTS ve zkušebním provozu mohou být kdykoliv významným způsobem změněny, nebo BTS vypnuty. Není možné (není to ani v lidských silách, ani naším úmyslem) na každou takovou změnu, ke kterým dochází denně např. při šetření hlášení o rušení, reagovat jejich okamžitým promítnutím do mapek. Proto striktně oddělujeme BTS v testovacím provozu a BTS v plném provozu.“
Regulátor odkazuje na samostatnou stránku start-lte.ctu.cz, kde soustředí BTS provozované ve zkušebním provozu. A málo jich v této fázi není, dle seznamu stanic činí jejich počet aktuálně téměř osmnáct stovek. Dle sdělení regulátora mu operátoři předávají data na měsíční bázi a ČTÚ mapy posléze aktualizuje. Tedy dva měsíce zkušební režim a pak teoreticky až další měsíc, než se BTS objeví v mapě. Nově „rozsvíceným“ BTS tak může opravdu trvat až čtvrt roku, než se mapě definitivně objeví.
Regulátora jsme se také optali, jaká je situace u nových BTS co se týče rušení signálu, respektive schvalování základových stanic, Martin Drtina dodává:
„Žádný vysílač jsme v rámci testovacího provozu "nezrušili", ve stovkách případů došlo k jejich krátkodobému vypnutí pro odhalení příčiny nahlášeného rušení, a ve stejném řádu se pohybují i případy změny parametrů BTS.“