Vyhledávání

ČTÚ otvírá svá data: Ukáže pokuty operátorům, ceny služeb i seznam budek

31.03.2014 17:12

Jaké pokuty dostali loňském roce mobilní operátoři? A jak se pohybovaly ceny hovorů či internetu? Český telekomunikační úřad zveřejňuje podrobná data o své činnosti, a to včetně detailů kontrol či evidence podnikatelů v telekomunikacích.
Český telekomunikační úřad zveřejňuje detaily o provedených kontrolách a další své činnosti. Veřejnost si tak bude moci vůbec poprvé prohlédnout sumarizovaný seznam poskytovatelů internetu či databázi všech veřejných telefonů.
Například v roce 2012 udělil ČTÚ provozovatelům elektronických komunikací pokuty v celkové výši přes šest milionů, Češi pak podali přes 300 tisíc stížností na výši telekomunikačního vyúčtování. Tyto souhrnné informace zveřejňuje ČTÚ ve svých výročních zprávách, nově tato data zpřístupňuje i ve strojově čitelném formátu. V budoucnu by se na internetu měly objevit i detaily jednotlivých kontrol.
V pondělí úřad zveřejní souhrnná čísla o kontrolách a pokutách, informace o cenách domácích služeb či roamingu, rejstříky podnikatelů v poštovních a telekomunikačních službách, seznam veřejných telefonních automatů a data o fungování samotného ČTÚ. Postupem času by měla přibýt desítka dalších datasetů, mimo jiné i přehled televizních a radiových vysílačů či podrobnosti o pokrytí ČR digitálním signálem. Nyní zveřejněné informace jsou často převzaté z výročních zpráv, dle tiskového mluvčího ale úřad pracuje na publikaci zajímavějších a podrobnějších souborů.
Data o svém fungování začal telekomunikační úřad publikovat v rámci iniciativy Open Data ve spolupráci s Vysokou školou ekonomickou a Matematicko-fyzikální fakultou Univerzity Karlovy v Praze. „Nad otevřenými daty mohou vznikat aplikace, které je zpracují do podoby užitečných nebo zajímavých informací pro koncové uživatele,“ vysvětluje člen Rady ČTÚ Ondřej Filip.
Data najdete přímo na webu úřadu.

Zdroj: https://data.blog.ihned.cz/c1-61944960-ctu-otvira-sva-data-ukaze-pokuty-operatorum-ceny-sluzeb-i-seznam-budek