Vyhledávání

ČTÚ nařídil Telefónice znovu připojit šedého operátora LeeToo

13.01.2013 12:14

ČTÚ téměř po roce rozhodl ve sporu Telefóniky a šedého operátora Lee Too. Telefónica musí znovu připojit tisícovku klientů, které odpojila začátkem tohoto roku. Hrozí jí pokuta od ČTÚ za nedodržení předběžného opatření a následné placení odškodnění při soudním sporu s LeeToo. Telefónica musí obnovit služby klientům tzv. šedého operátora LeeToo. Rozhodl o tom v pátek Český telekomunikační úřad, který téměř po roce vydal ve sporu nepravomocné rozhodnutí. Do pravomocného rozhodnutí tedy platí předběžné opatření, které Telefónice nařizuje dodávat LeeToo služby do doby, dokud spor před ČTÚ neskončí.

Obě společnosti vedou u ČTÚ spor již od března loňského roku. Úřad 26. března předběžným opatřením nařídil, aby Telefónica služby klientům LeeToo poskytovala dokud celou věc nerozhodne. 4. ledna operátor nečekaně zasáhl proti nechtěnému přeprodejci svých služeb a odpojil tisícovku jeho klientů. Telefónica argumentuje tím, že smlouvu kvůli neplacení LeeToo vypověděla a že předběžné opatření se na ni tedy nevztahuje. "Společnost LeeToo je v současnosti v prodlení s úhradou několika vyúčtování ve výši přesahující 10 milionů korun," uvádí nový důvod mluvčí Telefóniky Hany Farghali.

ČTÚ ale nyní řekl, že smlouva platí. "Smluvní vztah stále trvá a účastníci tohoto řízení jsou povinni své závazky vyplývající z Účastnické smlouvy a Rámcové dohody včetně jejích příloh nadále dodržovat," stojí v rozhodnutí ČTÚ. Rozhodnutí je nepravomocné, Telefónica se může proti rozhodnutí odvolat a úřad by musel své rozhodnutí znovu přezkoumat. Farghali zatím neví, zda se Telefónica odvolá.

Do doby, dokud nebude pravomocně rozhodnuto, platí již zmíněné předběžné opatření, které má zaručit, že až do konce sporu musí Telefónica poskytovat LeeToo služby v plném rozsahu. Pro porušení tohoto předběžného opatření bude zahájeno s Telefónikou jiné správní řízení, potvrdil mluvčí ČTÚ František Malina. V tomto řízení bude Telefónice hrozit pokuta až do sto tisíc. Mnohem větší částky jsou ve hře, až spor skončí u ČTÚ a přesune se k soudu. Tam jistě bude LeeToo žádat po Telefónice odškodnění, které patrně půjde do milionů korun. A pravděpodobně, pokud Telefónica neuspěje se svým případným odvoláním, bude mít v ruce silný důkaz - a to právě rozhodnutí ČTÚ, že smlouva mezi oběma společnosti je platná a Telefónica nesměla odstřihnout klienty LeeToo.

LeeToo navíc požádalo ČTÚ, aby zahájilo v Telefónice státní kontrolu a navrhuje, aby jí například byla uložena pokuta dvacet milionů korun za to, že zabránila přístupu klientů k lince tísňového volání. S tímto požadavkem však patrně neuspěje, protože na tísňovou linku se lze dovolat i bez SIM karty. Klasičtí operátoři vedou dlouhodobě boj s takzvanými šedými konkurenty. Ti mají jakožto firmy uzavřené rámcové smlouvy zaručující jim výhodné tarify pro zaměstnance, jejich rodiny a přátele. SIM karty však dále volně prodávají. Například LeeToo tvrdil, že má tisícovku zaměstnanců, ale levnější volání nabízel přes občanské sdružení Smart Buyers Club.

Současný postup Telefóniky ale může souviset i s chystaným příchodem plnohodnotných virtuálních operátorů. V nejbližší době by do její sítě měl na základě dohody vstoupit maloobchodní řetězec Tesco. Telefónica se proto může snažit uzavřít problémy s šedými operátory, kteří s ní žádnou dohodu uzavřenou nemají.

V minulosti Telefónica postupovala podobně ve sporech s několika jinými šedými operátory. Například se společnostmi TMT nebo Hermod, které přeprodávaly její služby pro několik desítek tisíc SIM karet. Právě Hermodu začal operátor také odpojovat klienty, telekomunikační úřad však rozhodl, že služby musí i nadále poskytovat. Telefónica následně situaci vyřešila tím, že společnost Hermod i se zákazníky koupila.

Zdroj: https://byznys.ihned.cz/zpravodajstvi-cesko/c1-59106680-ctu-naridil-telefonice-znovu-pripojit-sedeho-operatora-leetoo