Vyhledávání

ČTÚ musel propustit úředníky, teď nestíhá rozhodovat

14.01.2013 17:17

Praha - Český telekomunikační úřad (ČTÚ) je zahlcen spory o nezaplacené faktury telekomunikačních operátorů. Od prvního ledna měl totiž platit zákon, který by tuto agendu přenesl z regulátora na běžné soudy. Úřad proto - přesně podle harmonogramu schváleného vládou  - propustil ke konci loňského roku polovinu zaměstnanců, kteří se jí zabývali. Jenomže novela telekomunikačního zákona už celé měsíce vázne ve sněmovně a není jasné, zda u poslanců vůbec projde, napsal ve svém pondělním vydání deník Insider.

Novela má za sebou ve sněmovně zatím první čtení. Tuto středu by se jí měl zabývat Hospodářský výbor. Pokud v něm zákon projde hladce, může být norma schválena na únorové schůzi sněmovny. A nezadrhne-li se v Senátu, mohla by začít platit v půli roku.

Dojde-li ale k průtahům, celý proces se posune o další měsíce a na ČTÚ se budou podání operátorů hromadit ještě rychlejším tempem než dnes. Úřadu v takovém případě hrozí záplava žalob pro nečinnost. Ze zákona je totiž povinen rozhodovat o jednotlivých případech do šesti měsíců. Už dřív, za plného počtu zaměstnanců, měl s dodržováním lhůty problém.

Zdroj: https://aktualne.centrum.cz/ekonomika/podnikani/clanek.phtml?id=768509