Vyhledávání

ČTÚ má novou zbraň a začne šlapat operátorům na paty

21.12.2012 14:24

Blýská se na lepší časy? ČTÚ zveřejnil důležitý dokument, který označil operátory za lumpy. Úřad dostane nové možnosti regulace. Český telekomunikační úřad dnes zveřejnil návrh analýzy trhu č. 8 a předložil jej k veřejné konzultaci. Jedná se o důležitý dokument, který označuje T-Mobile, O2 a Vodafone za „podniky s významnou tržní silou“, podle analýzy je český trh nedostatečně konkurenční, protože operátoři jednají do jisté míry ve shodě. To dává úřadu do rukou zbraně, které mu dosud chyběly. Následná regulační opatření by měla vést k vylepšení postavení spotřebitele telekomunikačních služeb, k poklesu cen a hodně hlasitě se mluví o možnosti nařídit velkoobchodní nabídku, tedy vpustit do sítí virtuální operátory.
„Vzhledem ke dlouhodobé neexistenci komerčních dohod o vzniku mobilních virtuálních operátorů jsou navržená nápravná opatření zaměřena právě na podporu vstupu dalších soutěžitelů na mobilní trh. Navržené povinnosti by měly zejména zajistit dostupnost velkoobchodní nabídky služeb pro virtuální operátory a nabídku přístupu k síti, včetně propojení sítí pro účely originace mobilního volání,“ uvedl úřad.

Zdroj: https://www.mobilmania.cz/clanky/analyza-trhu-c-8-ctu-zacina-slapat-operatorum-na-paty/sc-3-a-1322463/default.aspx