Vyhledávání

ČEZ nabízí obchod za miliardu, prodává své datové sítě

13.11.2013 15:43

ČEZ vypsal miliardový tendr na prodej své pevné telekomunikační sítě. Pro firmy z oboru jde o jednu z nejatraktivnějších nabídek, jaká se v posledních letech na trhu objevila. Rozsáhlá síť pro přenos hlasových a datových služeb v rámci ČEZ doposud vydělávala přes sto milionů korun ročně při tržbách tři čtvrtě miliardy.
Zájemci mají podat své nabídky do konce příštího týdne. S velkou pravděpodobností jich moc nebude - menší firmy na trhu poukazují na to, že podmínky tendru jsou ušité jen pro dva až tři největší operátory. Uchazeč totiž musí složit jistinu sto milionů, ale hlavně musí doložit, že v posledních třech letech měl obrat nejméně tři miliardy ročně.
Podmínky nejspíše lehce splní jen Telefónica, T-Mobile a Vodafone. Obecně je zakázka vypsaná tak, že zájemce si bude kupovat akcie společnosti Telco Pro Services, do níž letos ČEZ svoje telekomunikační sítě a zařízení vložil a účetně je ocenil na 677 milionů korun.
Podle informací MF DNES si firma slibuje jednorázový příjem za akcie kolem miliardy korun. K tomu má zájemce nabídnout cenu za roční služby sítí, které ČEZ pro své společnosti požaduje. Celý kontrakt má podle zadání uvedeného v registru veřejných zakázek trvat 18 let. Pak si ČEZ podle dostupných informací celou infrastrukturu koupí zase zpátky a vypíše další tendr.

Zdroj: https://ekonomika.idnes.cz/cez-prodava-svoje-telekomunikacni-site-d99-/ekonomika.aspx?c=A131113_075219_ekonomika_maq