Vyhledávání

Český T-Mobile se chystá na obří datové přenosy a staví jádro nové sítě

16.04.2013 09:49

Tuzemští operátoři se začínají připravovat na LTE, což mimo jiné znamená, že jejich sítěmi budou protékat větší objemy dat. Český T-Mobile buduje jádro své sítě tak, aby jeho datová síť nepředstavovala pouze „vodící trubky“, ale aby data zvládla odbavovat inteligentně a řízeně. Pořídil si technologii, která byla doposud k vidění pouze v zahraničí.
Přechod uživatelů na chytré telefony, tablety a s tím spojené datové tarify a služby přináší pro operátory významnou změnu nejenom v jejich tarifech a příjmech, ale také investicích a stavění sítě. Příjmy mobilních operátorů z klasického volání a SMS klesají a nahrazují je právě datové služby. U nich je ale nutné najít nové obchodní modely.
Operátoři tak nakupují technologie, které umožňují s daty pracovat a tyto modely vytvářet. Je možné například sestavovat datové balíčky pro určité typy služeb – uživatelé si mohou zaplatit datový tarif pro neomezené využívání sociálních sítí, ale ostatní data pak budou mít s datovým limitem. Nebo chtějí sledovat spíše video a nechtějí čekat, až se jim skrze přeplněné buňky načte, a tím pádem je nutné dynamicky přidělit těmto datovým přenosům prioritu.

Zdroj: https://www.mobilmania.cz/bleskovky/cesky-t-mobile-se-chysta-na-obri-datove-prenosy-a-stavi-jadro-nove-site/sc-4-a-1323468/default.aspx