Vyhledávání

Češi razantně omezili své výdaje, ale oproti Evropanům šetří více jen na jídle

12.02.2014 18:23

Ekonomická situace dohnala loni dvě třetiny Čechů k omezování výdajů. Lidé nejčastěji snižovali své náklady na takzvané volnočasové aktivity a na oblečení. Obyvatelé starého kontinentu však omezovali výdaje u většiny položek častěji než Češi, o něco více než ve zbytku Evropy se u nás šetří pouze na jídle.
Vyplývá to z letošního reprezentativního mezinárodního průzkumu ING Bank, který proběhl ve 13 evropských zemích. Celkově bylo dotázáno 12 637 osob (po tisícovce v každé zemi, v Lucembursku zhruba 500 osob).
Dvě třetiny Čechů a čtyři pětiny Evropanů se v průzkumu přiznaly k tomu, že v loňském roce omezily své pravidelné výdaje.
Celkem 47 procent Čechů se loni snažilo najít úspory u svých volnočasových aktivit, téměř dvě pětiny šetřily na nákupu oblečení, třetina omezila výdaje na dovolenou a čtvrtina se snažila ušetřit na výdajích za telefon a internet.
„Je logické, že lidé při omezování svých pravidelných výdajů sahají nejdříve na ty zbytné a uskrovňují se hlavně ve volnočasových aktivitách a v nákupu oblečení. Další významnou položkou, na které Evropané šetří, je dovolená,“ uvedl Libor Vaníček z ING Bank.
Evropané se však u jednotlivých položek omezovali mnohem více než Češi, ovšem kromě výdajů za jídlo. Ušetřit na něm se snažila více než třetina Čechů oproti 29 procentům Evropanů. Nicméně z evropských národů na jídle nejvíce šetřili Francouzi – dvě pětiny z nich se přiznaly k omezení nákladů právě za tuto položku.
„Češi výrazně méně než Evropané omezovali své investice do vylepšení stávajícího bydlení a také na již zmíněnou dovolenou, což může souviset s celkově nižšími výdaji na tyto potřeby. Na druhou stranu je znepokojující, že častěji než ostatní Evropané hledáme úspory při nákupu potravin,“ doplnil Vaníček.
Své výdaje však nijak neomezila třetina Čechů a pětina Evropanů.
Z výsledků průzkumu také vyplynulo, že u jednotlivých položek se nejvíce omezují hlavně Italové. Například u nákladů na koníčky šetří tři čtvrtiny z nich, na oblečení pak dvě třetiny a na dovolenou tři pětiny z nich. Pouze jeden z deseti Italů se ve výdajích v loňském roce nijak neomezoval.
Na druhou stranu Nizozemci skončili na opačném pólu než Italové. Dvě pětiny z nich se vloni ve výdajích nemusely nijak krotit a navíc u několika sledovaných položek (například dovolená, bydlení či telefon a internet) omezovali Nizozemci své výdaje nejméně ze všech evropských národů.

Zdroj: https://www.novinky.cz/finance/326880-cesi-razantne-omezili-sve-vydaje-ale-oproti-evropanum-setri-vice-jen-na-jidle.html