Vyhledávání

Boom 3G je minulostí, žádná česká UMTS síť nepokrývá ani polovinu území

04.09.2013 16:35

Žádná z českých 3G sítí na bázi technologie UMTS nepokrýva alespoň polovinu území České republiky. Pokrytí populace je podstatně lepší. Jak si české 3G sítě vedou rychlostně?
Již počátkem letošního roku Jiří Peterka zde na Lupě konstatoval, že velké budování mobilních 3G sítí fakticky skončilo v polovině minulého roku. Přesto jsme se rozhodli ověřit současné pokrytí sítěmi třetí generace na bázi technologie UMTS. Výsledkem je smutné zjištění, že žádný z triumvirátu velkých operátorů nepokrývá svou 3G sítí ani polovinu území České republiky. To samozřejmě limituje také nové virtuální operátory, kteří vstupují do stávajících fyzických sítí.
Nejblíže k pokrytí alespoň poloviny území České republiky je T-Mobile, který aktuálně pokrývá něco málo přes 48 % území. Konkurenti výrazně zaostávají. Telefónica, resp. O2 v současnosti pokrývá 31,8 % českého území. Na konci krátkého žebříčku je Vodafone, jehož 3G síť na bázi technologie UMTS pokrývá jen 26 % českého území. Pokrytí se tak pohybuje od necelé poloviny území přes necelou třetinu po přibližně jednu čtvrtinu.
Pokrytí populace je výrazně vyšší. Všichni tři operátoři se dle poskytnutých údajů pohybují nad dvoutřetinovým pokrytím populace. Jak je to možné? Při pokrytí velkých městských aglomerací je v dosahu 3G sítě značné množství obyvatel, ale geograficky pokrytá oblast je přitom relativně malá. S pokrytím populace téměř 85,5 % je na prvním místě T-Mobile. S 78,5 % následuje Telefónica (O2) a žebříček opět uzavírá Vodafone, který pokrývá pouze 71 % populace.
V 3G sítích jsou kombinovány různé datové technologie, přičemž ta nejdostupnější ani v jedné 3G sítí není zároveň tou nejrychlejší. Nejrychlejší je napříč všemi 3G sítěmi velkých operátorů je datová technologie HSPA+ DC s teoretickým rychlostním maximem cca 42 Mbit/s, ovšem tou nejdostupnější je opět ve všech případech HSPA+ s přibližně polovičním teoretickým rychlostním maximem, tedy cca 21 Mbit/s.

Zdroj: https://www.lupa.cz/clanky/boom-3g-je-minulosti-zadna-ceska-umts-sit-nepokryva-ani-polovinu-uzemi/