Vyhledávání

Aukce skládá reparát. Nač ten spěch?

10.04.2013 08:12

Analýza dokazující, že opertátoři si nekonkurují ještě neplatí, přesto jde ČTÚ do nové aukce s pásmem 800 MHz jen pro nováčka. Dřív to nešlo, nyní ano.
ČTÚ v pondělí překvapivě vyhlásil (přesněji řečeno uvolnil návrh podmínek aukce do veřejné konzultace) opětovnou aukci kmitočtů v pásmech 800, 1 800 a 2 600 MHz. Kompletní návrh podmínek včetně všech příloh najdete zde. Překvapivě, jelikož se tak stalo na sklonku éry Pavla Dvořáka jakožto předsedy Rady ČTÚ (končí 30. dubna), překvapivě pouhý měsíc po ukončení prvního pokusu o aukci.
Navržené podmínky nyní budou procházet připomínkovým řízením a jejich vypořádání včetně zapracování pozměňovacích návrhů bude na bedrech nového předsedy Rady. Už tato skutečnost je zarážející a určitě by bylo logičtější, aby vše proběhlo po 1. květnu s novým vedením. Proč Dvořák tolik chvátal?
 Změna číslo jedna v navrhovaných podmínkách je bezesporu vyčlenění části spektra v nejlukrativnějším pásmu 800 MHz (digitální dividenda) výhradně pro nového operátora. Jinak řečeno, O2, T-Mobile ani Vodafone nemohou soutěžit o největší blok 2× 10 MHz (označován A3). Podivné je, že při připomínkování první aukce ČTÚ vehementně vysvětloval, že něco takového není možné a že stávající trojice operátorů by se mohla soudit kvůli zvýhodňování potenciálního nováčka a nerovným podmínkám hry.

Zdroj: https://www.mobilmania.cz/clanky/aukce-sklada-reparat-nac-ten-spech/sc-3-a-1323424/default.aspx