Vyhledávání

20 miliard bylo v normě. Proč Dvořák stopnul aukci?

20.03.2013 09:58

Šéf ČTÚ zrušil aukci kvůli vysoké ceně. Myslí na spotřebitele, nebo je pravda někde jinde? Cena frekvencí není v Evropě nijak výjimečná.
Na sklonku svého funkčního období začal předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák myslet nejen na operátory, ale také na nás, na spotřebitele. Alespoň tak odůvodnil své rozhodnutí zastavit aukci kmitočtů potřebných pro výstavbu sítí LTE. Pro upřesnění, bylo to opravdu rozhodnutí jeho samotného, nikoli Rady. Přes srdce prý nemohl přenést, že řadový spotřebitel by byl v ohrožení vysokých cen u služeb provozovaných na nové technologii, jelikož při ceně 20 miliard za frekvence by se operátoři hojili na zákazních a dřeli je z kůže.
Skutečnost, že se tak děje léta letoucí a pobočky nadnárodních operátorů v ČR realizují snové zisky jinde nevídané, však nechávala Dvořáka v minulosti naprosto chladným. Tedy možná s výjimkou situací, kdy byl on sám či úřad pod jeho vedením konfrontován s kritikou ohledně vysokých cen, to pak zastával názor, že na plně konkurenčním českém trhu v žádném případě draho není.

Zdroj: https://www.mobilmania.cz/clanky/20-miliard-bylo-v-norme-proc-dvorak-stopnul-aukci/sc-3-a-1323225/default.aspx